Čuvarkuća i med pomažu kod povišenog holesterola: Evo kako da napravite melem od ove moćne biljke
Foto: Shuterstock

Čuvarkuća i med pomažu kod povišenog holesterola: Evo kako da napravite melem od ove moćne biljke

Zdravlje iz Prirode -

Iako vam je čuvarkuća verovatno najpoznatija kao prva pomoć za bol u uhu, ona ima i druge namene, a mi vam danas otkrivamo kako da napravite eliksir od ove biljka za povišen holesterol.

Ovu lekovitu mešavinu za holesterol možete napraviti sami kod kuće po sledećem receptu:

U blenderu sameljite 300 g opranih listova čuvarkuće. Zatim pomešajte sa 300 g domaćeg meda. Dobro promešajte i čuvajte u frizideru u staklenoj tegli. Konzumirajte ujutru na prazan stomak po jednu supenu kašiku ove mešavine tokom mesec dana.

Napomena: Ova mešavina takođe podstiče izbacivanje toksina iz tela.

Čuvarkuća je moćna biljka
Čuvarkuća je moćna biljkafoto: Shutterstock

Čuvarkuća je biljka boga Peruna, gromvnika, kao i kopriva i po narodnom verovanju kada se te biljke stave na krov, nervozni i ljutiti gromovnik neće da pogodi našu kuću jer je ona njegova „rođaka“.

Osim što je dobra za holesterol i imunitet, sveži zgnječeni listovi čuvarkuće ili sveže isceđeni sok blagotvorno deluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, sunčane pege, kao i na bolna mesta uzrokovana gihtom ili ubodom insekata. Takođe, čuvarkuća se na ovim prostorima vekovima koristi za lečenje upale uha.

Ovaj recept je samo pomoćno sredstvo, neophodna je adekvatna terapija, a pre njegove upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom ili fitoterapeutom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track