Čaj protiv nervoze: Pravi se od samo 2 sastojka, ukusan je i provereno radi
Foto: Shuterrstock

relaks

Čaj protiv nervoze: Pravi se od samo 2 sastojka, ukusan je i provereno radi

Zdravlje iz Prirode -

Tradicionalna medicina kod nervoze preporučuje čaj od bosiljka i trave ive.

Kako se pravi čaj protiv nervoze?

Potrebno je

* po supena kašika bosiljka i trave ive

Priprema

Smeša se potopi uveče u vodu, pa sutradan ujutru stavi na šporet da proključa. Potom se skloni sa vatre, ohladi i pije tri puta dnevno po 2 dcl - pola sata pre doručka, ručka i pred spavanje.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke kao pomoćnog sredstva posavetujte se sa svojim izabranim lekarom.

Blagotvorna svojstva ive

Trava iva se pokazala kao odlično sredstvo protiv stresa i depresije, a delotvorna je i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Čaj od ive leči grčeve i čisti krv. Blagotvorno deluje kod svih vrsta groznice, akni i dijabetesa. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa jer sadrži obilje gorkih materija koje pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i creva.

"Trava iva i od mrtva pravi živa"

Na našim prostorima iva je poznata pod mnoštvom narodnih naziva kao što su: dubačac mali, iva trava, ivica, dubačac, dupčac, gorski cmilj, dučac, bijela metva itd. Iskusni travari s pravom kažu da vredi kao zlato, a postoji i narodna izreka: "Trava iva i od mrtva pravi živa".

Blagotvorna svojstva bosiljka

Bosiljak ima aromatičan, osvežavajuć kao i pomalo pikantan ukus. Najbolje ga je koristiti svežeg, budući da sušenjem gubi miris i ukus. Materije koje sadrži deluju protivupalno, a pomaže kod bolesti bubrega kao i problema sa varenjem i disajnih tegoba.

Bosiljak
foto: Shutterstock

Čaj od bosiljka

Čaj od bosiljka u narodnoj medicini se koristi za podsticanje apetita, kao sredstvo za eliminaciju gasova, izmokravanje. Koristi se i spolja, za ispiranje grla.

Izvor: Knjiga "Čarobnjaci bilja" (zbornik travara i trava)/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track