Čaj za čišćenje bubrega pomaže u detoksikaciji, smanjuje rizik od peska i kamena u bubregu, kao i upala, i poboljšava funkciju mokraćnog sistema. Takođe može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska, poveća energiju i poboljša probavu.

Čaj za čišćenje bubrega može da se koristi kao pomoć kod različitih vrsta upala, kao i preventivno.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Kako napraviti čajnu mešavinu?

Potrebno vam je:

  • 15 g rastavića (lat. Equisetum arvense)
  • 15 g koprive (lat. Urtica dioica)
  • 8 g troskota (lat. Polygonum aviculare)
  • 6 g kantariona (lat. Hypericum perforatum)

shutterstock-735572083.jpg
Shuterstock 

Priprema:

Jedan prstohvat dobijene mešavine preliti sa 125 ml vrele vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Zatim procediti u presuti u drugi sud. Na talog od čaja dobijen ceđenjem naliti 250 ml vruće vode i kuvati na tihoj vatri 10 minuta. Tako skuvan čaj procediti i na kraju spojiti oba čaja.

Ovaj postupak se primenjuje jer se četiri važna elementa ekstahuju iz bilja prelivanjem ključalom vodom. Peti, kremenska kiselina, se oslobađa samo kuvanjem.

Primena:

Čaj se pije samo tri sedmice, mlak ili hladan, ujutru na prazan stomak, pre ručka i uveče pre spavanja - po jednu trećinu pripremljene količine. Uz čaj bi trebalo i da se hranite u skladu sa preporukama lekara.

Čaj možete da pripremate tri do četri puta godišnje, ali sa prekidima od najmanje dve nedelje.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga Čarobnjaci bilja (zbornik travara i trava)/Zdravlje.kurir.rs