Vitamin E je snažan antioksidans koji igra važnu ulogu u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Konzumiranje hrane ili suplemenata bogatih vitaminom E podržava imunološku funkciju i promoviše zdravlje kose i očiju. Međutim, ako ne želite da uzimate dodatke ishrani, u nastavku izdvajamo hranu bogatu vitaminom E koju možete uključiti u svoju ishranu.

Neke od najpoznatijih namirnica koje su bogate vitaminom E su avokado, razni orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće kao što je spanać, navodi portal Health Shots.

Seme suncokreta i ulje: Seme suncokreta je odličan izvor vitamina E i poznato je po svojim antioksidativnim svojstvima. Konzumiranje ove hrane može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja i podržati zdravlje srca.

Bademi: Bademi su još jedan odličan izvor vitamina E. Oni podržavaju zdravlje kože, obezbeđuju energiju i pomažu u održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema. Health Shots preporučuje da svakodnevno konzumirate šaku badema kako biste poboljšali svoje opšte zdravlje.

Lešnici: Bogati su vitaminom E i pružaju dobru dozu antioksidanata. Lešnici pospešuju zdravlje srca, poboljšavaju funkciju mozga i mogu pomoći u smanjenju upale.

bademi-shutterstock-1041262999.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Crvena paprika: ne samo da je crvena paprika odličan izvor gvožđa, već sadrži i veliku količinu vitamina C i E. Redovnom konzumacijom može se smanjiti bol u kolenima, poboljšati zdravlje kože i ojačati imunitet.

Kikiriki: Kikiriki i puter od kikirikija nisu samo ukusni, već su i puni vitamina E. Oni podržavaju opšte zdravlje ćelija i poboljšavaju kardiovaskularnu funkciju smanjenjem oksidativnog stresa.

Spanać: Ovo zeleno lisnato povrće nije samo bogato vitaminom E, već nudi i druge esencijalne hranljive materije poput gvožđa i kalcijuma. Spanać podržava zdravlje očiju, jača imunitet i doprinosi opštem blagostanju.

Avokado: Pored zdravih masti, avokado je hrana bogata vitaminom E. Sadrži do 40 odsto dnevnih potreba za vitaminom. Zahvaljujući sadržaju antioksidansa, konzumiranje avokada može pomoći u smanjenju znakova starenja i poboljšanju elastičnosti kože.

Prenela: O.M.

(izvor: index.hr/Zdravlje.Kurir.rs)