Pomaže u oporavku jetre i slezine, ali i da se pritisak vrati u normalu: Raste svuda kao korov i ime joj je - cikorija
Cikorija se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Može se naći svuda, raste kao korov, pored puteva, na pašnjacima, livadama i šumama. Ova korovska biljka počela je da se gaji kao zamena za kafu, ali i zbog svojih lekovitih svojstava.
Ima razgranatu stabljiku i može narasti do 1 metar. Cikorija je biljka sa dugim, uskim, tamnozelenim listovima i svetloplavim cvetovima. Koristi se zbog jestivih listova i korena.
Možete je koristiti u zamenu za kafu
Kada se pomene cikorija, obično pomislimo na kafu, napravljenu od korena ove biljke, koja je odlična zamena za našu uobičajenu jutarnju kafu, ili još češće kao dodatak kafi, a naziva se „siromašna ili ratna kafa“.
Sušenjem i pečenjem korena cikorije, koji sadrži inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i belančevine, nastaju supstance karakterističnog mirisa i ukusa, pa čak i boje slične kafi.
5 zdravstvene prednosti cikorije:
- Poboljšava varenje: Bogata je vlaknima koja pomažu u održavanju zdrave probave i prevenciji zatvora.
- Podržava zdravlje jetre: Može pomoći u detoksikaciji i obnavljanju jetrenih ćelija.
- Smanjuje upalu: Ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti zapaljenja u telu.
- Reguliše krvni pritisak: Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
- Povećava energiju: Prirodni stimulans koji može pomoći u povećanju nivoa energije.
- Bogata je antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa.
Visok sadržaj vitamina C
Bogata je i brojnim mineralima, kao što su gvožđe, kalijum i kalcijum, a odlikuje se izuzetno visokim sadržajem vitamina C i beta-karotena. Veoma blagotvorno deluje na varenje i za razliku od nekih drugih vrsta povrća ne izaziva nadimanje, već naprotiv deluje smirujuće na probavni sistem jer se veoma lako vari.
Poboljšava prolaz sadržaja kroz creva i sprečava zatvor
Cikorija je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svog lekovitog dejstva na bubrege i slezinu. Podstiče njihov rad i pomaže u čišćenju organizma od toksina, a odličan je i diuretik.
Pozitivno deluje na snižavanje holesterola
Blagotvorno deluje na snižavanje holesterola, masnih supstanci u krvi i rizika povezanih sa tim, visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, srčanog i moždanog udara.
Lekovita svojstva i dejstvo sastojaka lisnatog cikorije danas su predmet naučnih istraživanja, posebno onih vezanih za lečenje srčanih oboljenja.
Zapadna narodna medicina koristi listove cikorije za lečenje bolesti želuca i creva, parazita u crevima, bolesti jetre, uvećane jetre i žutice, srca, gihta, bolova u grčevima, reume, ubrzane žuči.
Čaj od cikorije
Potrebno je:
- 1 kašika mešavine suvog lišća i korena
- 2 dcl vode
Priprema
- Začinsko bilje preliti vrelom vodom, poklopiti i posle pola sata procediti.
- Pijte 2-3 šolje čaja dnevno, koje možete zasladiti medom.
- Ako se čaj priprema od svežeg lišća i korena, uzmite dve supene kašike iseckanog bilja.
Čaj od cikorije je odličan lek za bolesti jetre, slezine i bubrega
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni