Žalfija može da pomogne kod prekomernog znojenja: Evo koliko čaja bi trebalo popiti u toku dana

SAVET

Žalfija može da pomogne kod prekomernog znojenja: Evo koliko čaja bi trebalo popiti u toku dana

Zdravlje iz Prirode -

Tokom vrelih letnjih dana isplati se proveriti antiperspirantni efekat čaja od žalfije. Njegova eterična ulja, dokazano je, regulišu i sprečavaju prekomerno stvaranje znoja. Ohlađen čaj ima isti efekat i ukoliko se redovno pije - takođe može da obezbedi unutrašnje hlađenje tokom noćnog znojenja i valunga, što je posebno važno tokom menopauze.

Kako se pravi čaj od žalfije?

Potrebno je

Priprema

Usitnjene žalfijine listove poparite sa dva decilitra vode i poklopite. Posle sat procedite i zasladite medom.

NAPOMENA: Trebalo bi piti litru čaja od žalfije dnevno kako bi postigli efekat kod jako izraženog znojenja. Kod manje izraženog znojenja, dovoljno je i 1-2 šoljice dnevno.

žalfija
foto: Profimedia

Fitoterapeuti savetuju sve koji se noću pojačano znoje da piju čaj od žalfije. O poverenju u njena lekovito svojstva najbolje govori francuska izreka iz XIII veka:

„Zašto bi čovek umirao kad mu u bašti raste žalfija?“

Osim za prekomerno znojenje travari žalfiju smatraju za super biljku protiv svih poremećaja srca i nerava, menstrualnih bolova, upale usta i grla, zapaljenja creva...Stari su lekari upotrebljavali žalfiju kod bolesti organa za varenje, bolesti pluća, nervnih bolesti, protiv reumatizma, groznice, skorbuta i naravno - jakog znojenja, naročito kod tuberkuloze.

„Od svih biljaka, jedva da postoji biljka vrednija od žalfije, jer ona služi kao lek siromašnima i bogatima“…. tako je žalfiju okarakterisao Hijeronimus Bok, nemački lekar i botaničar u svojoj „Knjizi o biljkama“ štampanoj 1539. godine, u kojoj je klasifikovao oko 700 poznatih biljaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track