Šolja čaja pred spavanje ublažiće nesanicu: Ova moćna biljka je idealna za opuštanje
Foto: Shutterstock

kad san neće na oči

Šolja čaja pred spavanje ublažiće nesanicu: Ova moćna biljka je idealna za opuštanje

Zdravlje iz Prirode -

Poznata je još od davnina i često se koristi u obliku čaja, bilo samostalno ili kao deo biljnih mešavina, kako bi se postigao mir i olakšao san.

Valerijana pre svega pomaže kod poremećaja sna, posebno kod nesanice, ali i nervoze i anksioznosti. Omogućava čvrst i kvalitetan san, a istovremeno ne izaziva zavisnost.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Korisno dejstvo valerijane prihvata i zvanična medicina

Evropska agencija za lekove (EMA) priznaje da se valerijana može koristiti kao tradicionalni sredstvo za opuštanje kod blage nervne napetosti i kao pomoć pri spavanju.

Iako su dokazi kliničkih studija još uvek nedovoljni, umirujući efekat osušenog ekstrakta korena je prihvaćen kao verodostojan. Na tržištu su dostupne kapsule i tablete sa valerijanom, u narodnoj medicini pije se kao čaj, koristi kao tinktura, od nje se prave kupke i obloge.

u narodnoj medicini pije se kao čaj, koristi kao tinktura, od nje se prave kupke i obloge
u narodnoj medicini pije se kao čaj, koristi kao tinktura, od nje se prave kupke i oblogefoto: Shutterstock

Omogućava bolji san i opuštanje tela

Procenjuje se da je u razvijenim zemljama oko 30 odsto odraslih ima barem povremeno probleme sa nesanicom, odnosno sa uspavljivanjem, preranim buđenjem i nedovoljno kvalitetnim i dubokim snom.

Istraživanja sugerišu da koren valerijane može da skrati vreme potrebno da se zaspi, kao i da poveća kvalitet i trajanje sna.

Dubok san je važan za obnavljanje organizma i punjenje baterija kako bismo se ujutru probudili odmorni i puni energije. Međutim, ako je ova faza sna poremećena, nećemo moći da se odmorimo.

Studija je pokazala da je jedna šolja valerijane dovoljna

Studija je pokazala da jedna šolja valerijane može da pomogne osobama sa nesanicom da zaspu 36 odsto brže, kao i da produži vreme provedeno u dubokom snu.

Takođe može da pomogne onima koji imaju problem sa spavanjem nakon prestanka uzimanja lekova za smirenje, a studija je pokazala značajno poboljšanje kvaliteta sna nakon dve nedelje uzimanja valerijane.

valerijana pomaže da lakše zaspite nakon prestanka uzimanja lekova za smirenje
valerijana pomaže da lakše zaspite nakon prestanka uzimanja lekova za smirenjefoto: Shutterstock

Kada ne treba piti čaj od valerijane?

Bezbednost: Valerijana je obično bezbedna i ne utiče na mentalne ili fizičke performanse kada se koristi prema uputstvu.

Ne izaziva zavisnost, ali u retkim slučajevima može da dovede do glavobolje, vrtoglavice, bola u stomaku i, u nekim slučajevima, nesanice.

Preporuke: Osobe sa oboljenjem jetre i ozbiljnim zdravstvenim stanjima treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe. Trudnice i deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da koriste valerijanu.

Doziranje: Čaj od osušenog korena valerijane može se pripremiti tako što se kašičica suve biljke prelije sa 200 ml ključale vode, posle 10-15 minuta procedi i pije po potrebi, najviše nekoliko puta dnevno.

Efikasna doza je i 400-900 mg ekstrakta korena valerijane pola sata pre spavanja. Veće doze mogu da izazovu pospanost sledećeg jutra.

Najbolji rezultati postižu se redovnom upotrebom najmanje 2-4 nedelje
Najbolji rezultati postižu se redovnom upotrebom najmanje 2-4 nedeljefoto: Shutterstock

Kako je najbolje upotrebiti valerijanu?

  • Najbolji rezultati postižu se redovnom upotrebom najmanje 2-4 nedelje.
  • Izbegavajte upotrebu ako planirate da vozite ili obavljate aktivnosti koje zahtevaju budnost.
  • Protiv anksioznosti preporučuje se 120-200 mg ekstrakta tri puta dnevno uz obrok, a poslednja doza neposredno pre spavanja.
  • Valerijanu nemojte da kombinujete sa alkoholom, sedativima i drugim lekovima za smirenje.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track