Ova začinska biljka pomaže kod natečene jetre: Napravite čaj koji se pije uveče
Foto: Shutterstock

vrlo korisno

Ova začinska biljka pomaže kod natečene jetre: Napravite čaj koji se pije uveče

Zdravlje iz Prirode -

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu, odgovorna za detoksikaciju, skladištenje energije, proizvodnju proteina i mnoge druge vitalne funkcije. Nažalost, često je podložna različitim bolestima koje mogu ozbiljno narušiti njeno zdravlje.

Uvećana jetra (hepatomegalija) može da bude znak da ovaj organ ne funkcioniše pravilno. Stanje se može javiti zbog niza razloga, od virusnih infekcija poput hepatitisa do taloženja masti u jetri (steatoza ili masna jetra), toksičnih oštećenja usled alkohola ili lekova (ciroza), kao i srčanih bolesti koje dovode do zastoja krvi u jetri.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Lovorov list može da bude izuzetno koristan za jetru, jer pomaže u eliminaciji toksina iz tela, čime olakšava njen rad. Pored toga, lovor smanjuje upale, što je važno kod steatoze ili hepatitisa, dok antioksidansi prisutni u ovom začinu štite jetru od dejstva slobodnih radikala.

Čajna infuzija za pomoć kod natečene jetre

Potrebno je

  • 100-150 listića lovora
  • 5 kašika meda
  • 1/2 litara vode

Priprema

U pola litre vode potopiti 100-150 komada listića lovora. Dodati pet kašika meda i kuvati da uvri više od pola tečnosti. Procediti, popiti i leći u krevet. Kako je reč o jačem koncentratu, ponovite postupak tek posle dve do tri nedelje.

pomaže u eliminaciji toksina
pomaže u eliminaciji toksinafoto: Profimedia

Čaj za svaki dan

Ukoliko vam je draže, možete da probate i jednostavniju, svakodnevnu varijantu ispijanja blažeg čaja.

Sastojci:

  • 2 lovorova lista
  • kašičica meda
  • šolja vode

Priprema:

Prokuvajte vodu, dodajte lovor i ostavite da se kuva na laganoj vatri 10 minuta. Sklonite, poklopite i pustite da stoji još 10 minuta. Procedite, zasladite i pijte dok je topao.

Čaj se može piti svakodnevno, ali je preporučljivo ograničiti njegovu upotrebu na dve do tri nedelje, nakon čega bi trebalo napraviti pauzu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga "Travar" Jove Matijaševića/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track