U Srbiji tri četvrtine stanovnika boluje od nekog oblika reumatizma. U borbi protiv tih stanja važni saborci su nam biljke, među kojima se ističu preslica, rusomača, kamilica, peršun...

Da li ste se nekad pitali zašto nas zglobovi, tetive, mišići i ligamenti bole čak i kad je napolju preko 30 stepeni, a znamo da toplota pogoduje reumatskim bolestima? Lekari objašnjavaju da problem zapravo stvara kombinacija visokih temperatura sa povećanom vlagom u vazduhu, dok su tegobe manje izražene kada je vreme toplo i suvo. U borbi protiv reumatizma, kao pomoćno sredstvo, mogu da posluže čajevi i melemi.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Čaj protiv reume

Potrebno vam je

  • 150 g preslice
  • 70 g rusomače
  • 50 g kamilice
  • 70 g nane
  • 100 g troskota
caj-od-nane.jpg
Freepik 
nana je jedan od sastojakafoto: Freepik

Priprema

Pomešajte sastojke, pa pet kašika mešavine stavite u 1 l litar hladne vode, kuvajte dok ne provri i ostavite još pet minuta sa vri poklopljeno. Kad se prohladi, procedite i pijte u gutljajuma tokom dana zadržavajući čaj u ustima kako bi se pomešao sa pljuvačkom.

Melem protiv reumatizma i artritisa

Namažite bolno mesto vinskim sirćetom, obavijte krpom i umotajte najlonskom folijom, kako bi se sprečilo dalje zagrevanje. Oblog bi trebalo držati pola sata do sat, ne više, da ne bi došlo do iritacije kože. Kada sklonite oblog na bolno mesto stavite sitno iseckane, sveže listove peršuna, zamotajte najlonskom folijom i držite 3-4 sata. Postupak se ponavlja 40 dana.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga "Čarobnjaci bilja" (zbornik travara i trava)/Zdravlje.Kurir.rs