Rogač je prirodni slatkiš i najbolja zamena za čokoladu: Čuva kosti, snižava holesterol i odličan je za probavu
Rogač se često koristi umesto kakaoa, prirodni je zaslađivač, lekovit je i pun ugljenih hidrata, proteina minerala i vitamina. Najvernija je zamena za čokoladu, i po izgledu i po ukusu, dok njegova vlakna regulišu probavu.
Rogač je riznica vitamina i minerala - kalcijuma, kalijuma, bakra, vitamina B i E, gvožđa, fosfora, mangana, selena...Ojačava imunitet, sprečava probavne tegobe, štiti zdravlje kostiju i zuba, snižava visok holesterol, čuva srce i krvne sudove.
U 100 grama rogača u prahu ima 228 kalorija, a zbog manjeg sadržaja šećera i masti odlična je i zdravija alternativa čokoladi. Slatkastog je ukusa, pa se rogač koristi kao „prirodni slatkiš“, najčešće kao zamena za čokoladu, ali i kao dodatak kafi. U kulinarstvu se najčešće koristi kao zamena za kakao u kolačima, a pošto je prirodno sladak, rogaču ne treba dodavati šećer.
Rogač ne sadrži gluten
Takođe, rogač u svom sastavu ima samo jedan odsto masti, pa se može smatrati namirnicom bez masti, a ne sadrži gluten. Brašno se dobija od mahuna rogača tako što se mahune prvo prže, a zatim samelju da se dobije fini prah. Rogačevo brašno se najčešće koristi u prehrambenoj industriji kao sredstvo za zatamnjivanje, dok se mleveno voće koristi za pripremu pudinga, raznih kolača i toplih napitaka.
Rogač je potekao iz Sredozemlja, gde se najviše i gaji, ali i raste samoniklo. Stare civilizacije su cenile njegove plodove, tamne semenke gotovo jednake veličine.
Kako se pravi nutela od rogača?
Potrebno je
* 4 kašike meda
* 4 kašike brašna od rogača
* 1 kašičica kokosovog ulja
* šolja (250 ml) lešnika
* prstohvat himalajske soli
Priprema
Lešnike blago tostirajte, pa zatim sameljite. Dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Po potrebi dodajte još malo meda. Lešnike možete da zamenite sa orasima. Ovaj namaz možete koristiti kao fil za palačinke.
Pripremila: Violeta Nedeljković
Smuti od kelja čisti organizam: Pune su ga pijace, iskoristite njegove benefite i uverite se zašto ga smatraju kraljem povrća