Rogač je riznica vitamina i minerala - kalcijuma, kalijuma, bakra, vitamina B i E, gvožđa, fosfora, mangana, selena...Ojačava imunitet, sprečava probavne tegobe, štiti zdravlje kostiju i zuba, snižava visok holesterol, čuva srce i krvne sudove.

U 100 grama rogača u prahu ima 228 kalorija, a zbog manjeg sadržaja šećera i masti odlična je i zdravija alternativa čokoladi. Slatkastog je ukusa, pa se rogač koristi kao „prirodni slatkiš“, najčešće kao zamena za čokoladu, ali i kao dodatak kafi. U kulinarstvu se najčešće koristi kao zamena za kakao u kolačima, a pošto je prirodno sladak, rogaču ne treba dodavati šećer.

Rogač ne sadrži gluten

Takođe, rogač u svom sastavu ima samo jedan odsto masti, pa se može smatrati namirnicom bez masti, a ne sadrži gluten. Brašno se dobija od mahuna rogača tako što se mahune prvo prže, a zatim samelju da se dobije fini prah. Rogačevo brašno se najčešće koristi u prehrambenoj industriji kao sredstvo za zatamnjivanje, dok se mleveno voće koristi za pripremu pudinga, raznih kolača i toplih napitaka.

Rogač je potekao iz Sredozemlja, gde se najviše i gaji, ali i raste samoniklo. Stare civilizacije su cenile njegove plodove, tamne semenke gotovo jednake veličine. 

rogac-shutterstock-1776509753.jpg
Shutterstock Rogač jača iminitet, sprečava probavne tegobe, čuva zdravlje kostiju i zuba, snižava holesterol, štiti zdravlje srca i krvnih sudova.

Kako se pravi nutela od rogača? 

Potrebno je

* 4 kašike meda

* 4 kašike brašna od rogača

* 1 kašičica kokosovog ulja

* šolja (250 ml) lešnika

* prstohvat himalajske soli

Priprema

Lešnike blago tostirajte, pa zatim sameljite. Dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Po potrebi dodajte još malo meda. Lešnike možete da zamenite sa orasima. Ovaj namaz možete koristiti kao fil za palačinke.

Pripremila: Violeta Nedeljković