Suve smokve u maslinovom ulju su odlične za plodnost i preporučuju se parovima koji imaju poteškoće kod začeća, kao i onima koji planiraju potomstvo, kaže na Instagramu nutricionista Verica Todorović.

- Služe kao pomoćno sredstvo za oba partnera, a kod muškarca dosta dobro utiču na potenciju i plodnost. Takođe, dobre su i za žene u menopauzi - savetuje nutricionista.

Pored toga, smatra se da ova kombinacija može da pomogne u regulaciji nivoa FSH (folikul-stimulišući hormon), čiji je nivo često niži zbog stresa. Preporučuje se da se ujutru na prazan stomak uzima jedna smokva.

- Suve smokve u maslinovom ulju su melem za želudac, koriste se za uklanjanje raznih bakterija, čireva, mogu se koristiti kao pomoćno sredstvo protiv hemoroida, zatvora, malokrvnosti, oboljenja creva, bronhitisa… Ovu smesu mnogi često nazivaju univerzalnim pomoćnim sredstvom - dodaje Verica Todorović.

suve smokve shutterstock_2410096589.jpg
Shutterstock Suve smokve u maslinovom ulju

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Potrebno je 40 suvih smokvi (isecite ih po sredini) koje treba da potopite u litar hladno ceđenog nerafinisanog maslinovog ulja, koje ste sipali u staklenu teglu. Stavite u frižider da odstoje 40 dana. Nakon 40 dana svaki dan se uzima po jedna (prepolovljena) smokva i to na prazan želudac, minimum 30 minuta pre doručka.

Uzimajte po pola smokve u kontinuitetu 20 dana, dva puta godišnje.

Pripremila: Nataša Lazović