Zahvaljujući svom specifičnom sastavu bogatom esencijalnim uljima i vitaminima, ren se vekovima koristi u narodnoj medicini kao efikasno prirodno sredstvo za različite tegobe, posebno kod problema sa reumatoidnim artritisom, kod gihta i povreda zglobova.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Kako pomaže?

Obloge od rena imaju moć da prodru duboko u tkiva ispod kože i pospeše cirkulaciju krvi, što ubrzava regeneraciju oštećenih tkiva. Bolji protok krvi doprinosi smanjenju upala i ubrzava proces zarastanja povreda, što ga čini alternativnim izborom za one koji se suočavaju sa bolovima u zglobovima ili posledicama povreda.

Priprema obloga od rena

Da biste napravili obloge od rena, uzmite tri dela sveže izrendanog rena, pet delova mekog brašna i jedan deo masti. Preporučuje se korišćenje lanolina, prirodne masti dobijene iz ovčije vune, koja sama po sebi ima umirujuće i regenerativne osobine. Ukoliko nemate lanolin, odlično će poslužiti maslinovo ulje ili domaće jabukovo sirće.

ren shutterstock_2481828019.jpg
Shutterstock Ren pomešajte sa mekim brašnom i lanolinom

Oprez pri korišćenju

Zbog jakog delovanja ljutine rena na kožu, obloge ne treba držati predugo. Optimalno vreme je između 15 i 30 minuta, u zavisnosti od osetljivosti vaše kože. Preporučuje se da pažljivo pratite reakciju tela na oblogu, jer produžena upotreba može da izazove iritaciju ili plikove. Nakon što uklonite oblogu, kožu isperite mlakom vodom i premažite blagom, umirujućom kremom.

Druga, blagotvorna svojstva

Pored toga što pomaže kod reumatskih bolova i povreda, ren ima i druga blagotvorna svojstva - bogat je vitaminom C, kalcijumom i gvožđem, te doprinosi jačanju imunog sistema. Dragocen je jer stimuliše varenje, a u vidu čajeva i sirupa koristi kao sredstvo protiv bolesti pluća, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva i protiv skorbuta. Osim toga, preporučuje se i za čišćenje krvi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, jer podstiče mokrenje, a posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga "Čarobnjaci bilja" (zbornik travara i trava)/ Zdravlje.Kurir.rs