Studije su pokazale da ekstrakt žalfije može da ima pozitivan uticaj na metabolizam masti i holesterola, što je posledično korisno za kardiovaskularno zdravlje. Takođe, žalfija se tradicionalno koristi za pomoć kod probavnih problema, upala, i kao sredstvo za poboljšanje oralnog zdravlja. Njeni sastojci deluju antibakterijski, ali i protiv gljivica, pre svega kandide, dok površinski skupljaju tkivo i smanjuju lučenje znoja, uključujući i ono kod valunga

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Međutim, važno je napomenuti da se kadulja ne preporučuje trudnicama i dojiljama, jer neki njeni sastojci mogu da izazovu kontrakcije ili druge neželjene efekte.

Naš poznati fitoterapeut i novinar Momčilo Antonijević nudi na svom sajtu recepte za nekoliko mešavina koje uključuju žalfiju. 

Čajna mešavina protiv upale grla i krajnika

Potrebno vam je

  • 200 g žalfije (Salvia officinalis) 
    100 g crnog sleza (Malva silvestris) 
    100 g petrovca (Agrimonia eupatoria) 

Biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavitie da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite i polako pijuckajte u malim gutljajima.

simptomi-menopauze-shutterstock-2444732025.jpg
Shutterstock Žalfija kao pomoć u menopauzi

Čajna mešavina protiv preteranog znojenja i valunga

Potrebno vam je

  • 300 g žalfije (Salvia officinalis) 
    100 g anisa (Pimipinela anisum) 

Tri supene kašike mešavine prelijte sa pola litra vode, promešajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procedite i pijte u toku dana podeljeno u dve doze. Delovanje čaja je najače dva sata nakon ispijanja. Izbegavajte biljke koje podstiču znojenje kao što su zova, lipa, kamilica, neven i đumbir.

zalfija shutterstock_1493420504.jpg
Shutterstock Čaj za sve prilike

Čajna mešavina protiv kandide

Potrebno vam je

  • 100 g žalfije (Salvia officinalis) 
    100 g bršljana (Hedera helix) 
    50 g pelina (Artemisia absinthium) 
    50 g lista oraha (Juglans regia) 

Biljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra vode, promešajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procedite i pijte u toku dana podeljeno u dve doze. Izbegavajte šećer i proizvode nastale vrenjem ili fermentacijom. Svakodnevno pijte acidofilni jogurt. Ovaj čaj se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalčnom crevu, kao ni ženama koje su sklone menstrualnim odlivima. Upotrebljava se mesec dana, pa se pravi pauza od dve nedelje nakon čega se kura ponavlja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Snagabilja.rs/Zdravlje.kurir.rs