Jedna posebna namirnica, koja se lako može uključiti u večeru, poznata je po svojim pozitivnim uticajima na san. U pitanju su semenke bundeve, koje možete dodati u čorbe, salatu ili čak grčki jogurt za dodatnu hrskavost.

Konzumiranje 10 do 20 grama semenki bundeve (oko 1 do 2 supene kašike) tokom večere može pomoći u regulisanju lučenja melatonina i poboljšanju prirodnog, lakog sna.

Kako semenke bundeve pomažu da bolje spavate i povećavate melatonin?

Semenke bundeve prirodno su bogate triptofanom, aminokiselinom koja je uključena u sintezu melatonina, hormona spavanja, istakla je studija objavljena u časopisu Molecules. Tako bi porcija od 30 g sadržala 0,17 g triptofana, što je oko 53 odsto preporučene dnevne doze.

Melatonin je važan 'neurohormon' sa višestrukim biološkim efektima, uključujući cirkadijalnu regulaciju sna, objašnjavaju istraživači. Normalno, melatonin se luči u preciznom ritmu: proizvodnja se povećava kasno uveče da bi se olakšao san, dostiže vrhunac između 2 i 4 sata ujutro, a zatim opada do jutra.

Međutim, kod nekih ljudi je poremećeno lučenje melatonina (zbog pregleda, tretmana itd.). Zbog toga konzumacija semenki bundeve može pozitivno da utiče na lučenje melatonina.

semenke-shutterstock-1810058266.jpg
Shutterstock Semenke bundeve pozitivno utiču na lučenje melatonina

Kako konzumirati semenke bundeve? 

Budite sigurni, ove male zelene semenke (dostupne u prehrambenim ili organskim prodavnicama) nemaju jak ukus, ali će dodati hrskavost vašim jelima. Možete ih dodati u krem supe i potaže, mešane salate, i kombinovati ih sa jogurtom ili sirom. 

Šta još može da vam pomogne kako biste imali dobar san? 

Važno je zapamtiti da određene rutine mogu pomoći da bolje spavate:

  • Izbegavajte stimulanse uveče
  • Izaberite lagani obrok umesto teškog, masnog
  • Ograničite vreme provedeno pred ekranima i idealno prestanite da ih koristite sat vremena pre spavanja
  • Držite sve ekrane u drugoj prostoriji i isključite obaveštenja kako ne biste bili budni tokom noći. Isključite svoje uređaje ili ih podesite na nečujne
  • Bavite se fizičkom aktivnošću tokom dana, tako da ste umorni do večeri
  • Dajte prioritet opuštajućim aktivnostima tokom večeri (čitanje, tiha muzika, društvene igre, meditacija, itd.)
  • Ne bi trebalo da praktikujete toplu kupku pre spavanja. Sve što povećava telesnu temperaturu (vruća kupka, fizička aktivnost, težak obrok) ometa zaspavanje.

Prenela. O.M.

izvor: ljepotaizdravlje.ba/Zdravlje.Kurir.rs