Moćna, a zaboravljena voćkica: Jača vid, jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, čisti organizam
Mušmula, ili divlja kruškica, nepravedno je zapostavljena, te je sve ređe viđamo i u voćnjacima. Zri u jesen, jede se već kada je blago trula, a spisak njenih lekovita svojstva je podugačak.
Za lekovite moći mušmule znali još stari Druidi i stari Rimljani. Poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, otklanjaju bolove u leđima i kolenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, za zaustavljanje krvarenja iz desni...
Savršen, prirodan detoks
Mušmula popravlja zdravlje tako što obezbeđuje bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Time omogućava da se kroz urin eliminišu otrovi iz organizma, ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi što veoma povoljno utiče na celokupno zdravstveno stanje.
Ovo ukusno može da se konzumira sveže, a od njega se pravi i sok, čaj, marmelada, likeri, eliksiri...
Eliksir od mušmula
Potrebno je
500 g zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda, 1 l vinjaka
Priprema
Mušmule operite, isecite im peteljke i stavite ih u teglu. Prokuvajte vodu i šećer ili med pa prelijte preko mušmula. Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promešajte. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na toplom 15 dana.
Povremeno protresite i nakon 15 dana procedite. Proceđenu tečnost sipajte u staklene boce i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mestu.
Kompot od mušmule
Očistite 1 kg mušmula, isecite na sitnije komade, prelijte sa 1 kg šećera rastvorenim u pola litra vode, dobro izmešajte i kuvajte otprilike sat vremena na laganoj vatri. Malo ohladite, sipajte u sterilisane tegle i hermetički zatvorite. Uzimajte po 1 dl što češće.
Violeta Nedeljković
Deca danas ne spavaju kvalitetno i nisu dovoljno aktivna: Pedijatar savetuje šta je važno da bi se zdrave navike usadile od prvih dana