Suve smokve u maslinovom ulju: Regulišu probavu, jačaju imunitet, čuvaju zdravlje kostiju i srca
Suve smokve u maslinovom ulju su ukusan i zdrav način da poboljšate probavu, ojačate imunitet i sačuvate zdravlje kostiju i srca.
Skoro u istoj meri kao i sveže, suve smokve su veoma hranljive i bogate kompleksom vitamina B kao i vitaminima A, C i K (samo nemojte preterivati u količini). Pune su gvožđa, a u kombinaciji sa maslinovim uljem dobra su preventiva i pomoćno sredstvo za veliki broj bolesti.
Eliksir od suvih smokava i maslinovog ulja:
* Pomaže probavi i sprečava zatvor
* Jača imunitet i štiti od upala
* Podržava zdravlje srca i krvnih sudova
* Čisti telo od toksina
* Održava zdravlje kostiju
Smokve su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, dok ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži zdrave masti i protivupalna svojstva.
Recept za suve smokve u maslinovom ulju
Suve smokve stavite u staklenu teglu. Prelijte ih hladno ceđenim maslinovim uljem tako da ih ulje potpuno pokrije. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom, hladnom mestu 7 do 10 dana. Povremeno protresite posudu kako bi se smokve bolje upile u ulje. Nakon toga, svakodnevno uzimajte jednu smokvu natopljenu u maslinovom ulju, najbolje ujutro na prazan želudac.
Suve smokve u maslinovom ulju su melem za želudac, koriste se za uklanjanje raznih bakterija, čireva, mogu se koristiti kao pomoćno sredstvo protiv hemoroida, zatvora, malokrvnosti, oboljenja creva, bronhitisa…
Ovaj recept kombinuje hranjive materije iz smokava i maslinovog ulja, koji zajedno mogu ojačati vaš imunitet. Smokve pomažu u čišćenju organizma, dok maslinovo ulje deluje protivupalno i pruža zdrave masti koje su važne za opšte zdravlje.
Napomena: Preostalo maslinovo ulje možete koristiti za pravljenje preliva za salate jer ima odličan ukus.
Pripremila: Violeta Nedeljković
Da li stajanje sagoreva kalorije? Obratite pažnju na pravilo 20-8-2