Slušaj vest

Čaj od đumbira je biljni napitak koji ne sadrži kofein, a pravi se kuvanjem svežeg korena đumbira u vodi. Ima začinjen i topao ukus, a često se pije za ublažavanje problema sa varenjem, poboljšanje imuniteta i borbu protiv upala. Idealan je za hladne dane, jer ima umirujuća svojstva koja pomažu u održavanju telesne temperature.

S druge strane, zeleni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji zadržavaju visoki nivo antioksidanata. Ima blag ukus, a sadrži malu količinu kofeina. Poznat je po tome što ubrzava metabolizam, pomaže u mršavljenju, doprinosi boljem radu mozga.

Čaj od đumbira vs. zeleni čaj: ključni sastojci

  • Đumbir: Sadrži gingerol i šogaol, koji imaju antiinflamatorna, antivirusna i antioksidativna svojstva
    Zeleni čaj: Bogat je katehinima, posebno epigalokatehin galatom, koji štite ćelije od oštećenja i imaju potencijal u prevenciji raka
zeleni-caj-shutterstock-251566309.jpg
Zeleni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis Foto: Shutterstock

Koji je bolji za zimu?

Čaj od đumbira 

  • Podiže imunitet: Đumbir pomaže u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade i gripa
    Zagreva telo: Poznat po termogenim svojstvima, koja pomažu da se telo prirodno zagreje u hladnim mesecima
    Pomaže u varenju: Odličan je za ublažavanje nadutosti i stimuliše varenje, posebno tokom nakon (prazničnog) prejedanja
    Antiinflamatorni efekti: Može da pomogne u smanjenju bolova u zglobovima, koji su česti zimi

Zeleni čaj

  • Bogat je antioksidantima: Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje oksidativni stres u organizmu
    Poboljšava metabolizam: Podstiče sagorevanje masti i ubrzava metabolizam
    Pomaže u detoksikaciji: Može da pomogne u uklanjanju toksina i podržava zdravlje jetre
    Jača imunitet: Zeleni čaj sadrži vitamin C, koji pomaže u borbi protiv infekcija

Recepti za ova dva zdrava napitka

Recept za čaj od đumbira 

Oljuštite i iseckajte 2,5-5 centimetra svežeg korena đumbira. Ubacite ga u dve šolje provrele vode i kuvajte 10-15 minuta. Procedite i poslužite toplo.

caj-od-djumbira-shutterstock-2039279660.jpg
Đumbir bi trebalo kuvati 10-15 minuta Foto: Shutterstock

Recept za zeleni čaj

Zagrejte vodu na oko 80-85 stepeni Celzijusa, ali ne da proključa. Dodajte kašičicu zelenog čaja ili kesicu. Ostavite da odstoji 2-3 minuta, procedite i poslužite.

Koji je bolji za zimu?

U ovom "ratu čajeva", đumbirov čaj je bolji izbor za zimske dane, jer prirodno zagreva telo, poboljšava disanje i podržava imunitet. Ipak, zeleni čaj je odličan za opšte zdravlje i detoksikaciju organizma.

Potencijalni neželjeni efekti

  • Čaj od đumbira: Prekomerno pijenje može da izazove gorušicu ili dijareju. Osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi ili imaju kamen u žuči, trebalo bi da ga piju umerenije.
    Zeleni čaj: Previše zelenog čaja može da izazove nesanicu, ubrza rad srca ili iritira želudac. Takođe, može da smanji apsorpciju gvožđa, pa se ne preporučuje da ga pijete uz obrok.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs