Čaj od đumbira ili zeleni čaj? Koji je od ova dva napitka bolji za zimu i jačanje imuniteta?
Zimski meseci su kao stvoreni za topao napitak koji će vas ugrejati, okrepiti i podići imunitet. Dva popularna izbora su čaj od đumbira i zeleni čaj (uz kamilicu i nanu), i mada oba nude brojne zdravstvene prednosti, koji je bolji za hladne dane?
Čaj od đumbira je biljni napitak koji ne sadrži kofein, a pravi se kuvanjem svežeg korena đumbira u vodi. Ima začinjen i topao ukus, a često se pije za ublažavanje problema sa varenjem, poboljšanje imuniteta i borbu protiv upala. Idealan je za hladne dane, jer ima umirujuća svojstva koja pomažu u održavanju telesne temperature.
S druge strane, zeleni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji zadržavaju visoki nivo antioksidanata. Ima blag ukus, a sadrži malu količinu kofeina. Poznat je po tome što ubrzava metabolizam, pomaže u mršavljenju, doprinosi boljem radu mozga.
Čaj od đumbira vs. zeleni čaj: ključni sastojci
- Đumbir: Sadrži gingerol i šogaol, koji imaju antiinflamatorna, antivirusna i antioksidativna svojstva
Zeleni čaj: Bogat je katehinima, posebno epigalokatehin galatom, koji štite ćelije od oštećenja i imaju potencijal u prevenciji raka
Koji je bolji za zimu?
Čaj od đumbira
- Podiže imunitet: Đumbir pomaže u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade i gripa
Zagreva telo: Poznat po termogenim svojstvima, koja pomažu da se telo prirodno zagreje u hladnim mesecima
Pomaže u varenju: Odličan je za ublažavanje nadutosti i stimuliše varenje, posebno tokom nakon (prazničnog) prejedanja
Antiinflamatorni efekti: Može da pomogne u smanjenju bolova u zglobovima, koji su česti zimi
Zeleni čaj
- Bogat je antioksidantima: Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje oksidativni stres u organizmu
Poboljšava metabolizam: Podstiče sagorevanje masti i ubrzava metabolizam
Pomaže u detoksikaciji: Može da pomogne u uklanjanju toksina i podržava zdravlje jetre
Jača imunitet: Zeleni čaj sadrži vitamin C, koji pomaže u borbi protiv infekcija
Recepti za ova dva zdrava napitka
Recept za čaj od đumbira
Oljuštite i iseckajte 2,5-5 centimetra svežeg korena đumbira. Ubacite ga u dve šolje provrele vode i kuvajte 10-15 minuta. Procedite i poslužite toplo.
Recept za zeleni čaj
Zagrejte vodu na oko 80-85 stepeni Celzijusa, ali ne da proključa. Dodajte kašičicu zelenog čaja ili kesicu. Ostavite da odstoji 2-3 minuta, procedite i poslužite.
Koji je bolji za zimu?
U ovom "ratu čajeva", đumbirov čaj je bolji izbor za zimske dane, jer prirodno zagreva telo, poboljšava disanje i podržava imunitet. Ipak, zeleni čaj je odličan za opšte zdravlje i detoksikaciju organizma.
Potencijalni neželjeni efekti
- Čaj od đumbira: Prekomerno pijenje može da izazove gorušicu ili dijareju. Osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi ili imaju kamen u žuči, trebalo bi da ga piju umerenije.
Zeleni čaj: Previše zelenog čaja može da izazove nesanicu, ubrza rad srca ili iritira želudac. Takođe, može da smanji apsorpciju gvožđa, pa se ne preporučuje da ga pijete uz obrok.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
"Smrznuto rame" može ukazivati na dijabetes ili moždani udar: Ovo su najčešći simptomi i načini lečenja