Slušaj vest

Zima ne bi bila ista bez arome karanfilića u kuvanom vinu ili medenjacima. Ovaj začin, osušeni pupoljci tropskog drveta, koristi se već hiljadama godina zbog svojih blagotvornih svojstava.

Karanfilić je bogat eteričnim uljem eugenolom, koje ima antiinflamatorna, antivirusna i antioksidativna dejstva i pomaže u ublažavanju simptoma prehlade.

Narodna medicina

Karanfilić je efikasan ekspektorans koji razređuje sluz i olakšava iskašljavanje.

karanfilić shutterstock_1213752913.jpg
Karanfilić sadrži eugenol koji ublažava simptome prehlade Foto: Shutterstock

Bogat je mineralima (kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, selen) i vitaminima (C, B6, E, K), te doprinosi zdravlju organa za varenje, poboljšanju apetita, jačanju imuniteta, kao i očuvanju zdravlja pluća i reproduktivnih organa.

Takođe, koristi se za ublažavanje lošeg zadaha, zubobolje, za smanjenje krvnog pritiska i holesterola, regulisanje šećera u krvi i poboljšanje rada jetre.

U kuhinji

Karanfilić se koristi u kulinarstvu za aromatizovanje slatkih i slanih jela. Često je sastojak prazničnih kolača, pudinga, pita i kompota, posebno sa jabukama i kruškama.

Dodaje posebnu aromu supama, rižotima, pečenju i kiselom povrću, poput krastavaca.

Zbog intenzivnog ukusa, treba ga pažljivo dozirati. Ceo karanfilić ima jaču aromu i duži rok trajanja od mlevenog.

Čaj od karanfilića

Ovaj čaj se može koristiti ukoliko imate problema sa varenjem.

  • 2 ili 3 karanfilića
  • 2,5 dl ključale vode

Karanfilić prelijte sa 2,5 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim procedite i uživajte.

Preporučuju se 2-3 šolje dnevno.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs