Karafilić je idealan začin za praznične napitke: Osim što je ukusan, blagotvorno deluje na jetru
Sada je pravo vreme da uživate u popularnim zimskim začinima koji blagotvorno deluju na zdravlje. Mnogi od njih, uključujući karanfilić, poboljšavaju varenje, imaju protivupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva, čiste disajne puteve i donose mnoge druge koristi.
Zima ne bi bila ista bez arome karanfilića u kuvanom vinu ili medenjacima. Ovaj začin, osušeni pupoljci tropskog drveta, koristi se već hiljadama godina zbog svojih blagotvornih svojstava.
Karanfilić je bogat eteričnim uljem eugenolom, koje ima antiinflamatorna, antivirusna i antioksidativna dejstva i pomaže u ublažavanju simptoma prehlade.
Narodna medicina
Karanfilić je efikasan ekspektorans koji razređuje sluz i olakšava iskašljavanje.
Bogat je mineralima (kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, selen) i vitaminima (C, B6, E, K), te doprinosi zdravlju organa za varenje, poboljšanju apetita, jačanju imuniteta, kao i očuvanju zdravlja pluća i reproduktivnih organa.
Takođe, koristi se za ublažavanje lošeg zadaha, zubobolje, za smanjenje krvnog pritiska i holesterola, regulisanje šećera u krvi i poboljšanje rada jetre.
U kuhinji
Karanfilić se koristi u kulinarstvu za aromatizovanje slatkih i slanih jela. Često je sastojak prazničnih kolača, pudinga, pita i kompota, posebno sa jabukama i kruškama.
Dodaje posebnu aromu supama, rižotima, pečenju i kiselom povrću, poput krastavaca.
Zbog intenzivnog ukusa, treba ga pažljivo dozirati. Ceo karanfilić ima jaču aromu i duži rok trajanja od mlevenog.
Čaj od karanfilića
Ovaj čaj se može koristiti ukoliko imate problema sa varenjem.
- 2 ili 3 karanfilića
- 2,5 dl ključale vode
Karanfilić prelijte sa 2,5 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim procedite i uživajte.
Preporučuju se 2-3 šolje dnevno.
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Veza između polena, zdravlja srca i infarkta: Zašto alergije nisu samo problem sa disanjem?