Zašto je med najveći neprijatelj bakterija? Prirodna zaštita koja jača imunitet i čuva zdravlje
Ova zlatna tečnost ne samo da pruža prijatan ukus, već poseduje i brojne zdravstvene prednosti, među kojima se izdvaja sposobnost da se bori protiv bakterija.
Med je prirodni zaslađivač bogat hranljivim sastojcima i zdravija je alternativa rafinisanom šećeru. Poznat je o tome što jača imuni sistem, poboljšava varenje, podstiče gubitak kilograma na prirodan način i olakšava simptome prehlade, poput kašlja i bolova u grlu.
Njegova svojstva potiču iz specifičnog hemijskog sastava - sadrži oko 17 procenata vode, dok su preostalih 83 procenta uglavnom prirodni šećeri, pretežno fruktoza i glukoza. Ovi šećeri deluju higroskopno, odnosno privlače vodu, što otežava razvoj bakterija i gljivica u samom medu. Zahvaljujući niskom sadržaju vode, praktično se i ne kvari.
Pored visokog sadržaja šećera, antibakterijska svojstva meda rezultat su i prisustva glukonske kiseline, koju pčele dodaju tokom procesa pravljenja. Ova kiselina snižava pH vrednost meda, stvarajući kiselu sredinu koja je nepovoljna za rast bakterija. Uz to, razgradnjom glukoze (u medu) se oslobađa vodonik-peroksid, koji deluje kao prirodno dezinfekciono sredstvo koje uništava zidove ćelija bakterija.
Jedan od fascinantnih aspekata meda je i prisustvo specifičnog proteina poznatog kao defenzin-1, koji je deo imunog sistema pčela. Ovaj protein ne samo da štiti pčele od infekcija, već doprinosi i antibakterijskim svojstvima meda, čineći ga moćnim prirodnim sredstvom protiv mikroorganizama, uključujući i one koji izazivaju bolesti kod ljudi.
Pročitajte i kako da napravite moćan eliksir za krvnu sliku i imunitet od koprive i meda.
Pripremila: Nataša Lazović
Smršaću, vežbaću, prestaću da pušim... Kako da ne prekršite 3 novogodišnje odluke, savetuju naši stručnjaci