Slušaj vest

Čaj od cimeta je ukusan, mirišljav i zdrav. Osim što pomaže kod glavobolje poboljšava i zdravlje srca, ublažava menstrualne grčeve, smanjuje upale i nivo šećera u krvi.

Kako se sprema čaj od cimeta?

Izlomljen štapić cimeta ili kašičicu cimeta u prahu prelijte šoljicom vrele vode. Pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta. Po želji možete dodati vrećicu svog omiljenog čaja i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zasladite po ukusu i pijte, ali ne više od tri šoljice na dan. Nakon što popijete jednu šoljicu ovog čaja – glavobolja će sigurno biti manja, a najčešće i u potpunosti nestati.

Kako se pravi pasta od cimeta?

Pomešajte cimet u prahu s malo vode tako da dobijete gustu pastu, nanesite je na slepoočnice i čelo, pa mirno lezite pola sata i zatim isperite. Glavobolja bi dotad već trebala nestati.

Studija koja je upoređivala antioksidativnu aktivnost 26 začina objavila je da cimet nadmašuju samo karanfilić i origano.

Lekovita svojstva cimeta

Cimet je izvor mangana, željeza, vlakana i kalcijuma. Pored toga što golica i miluje naša čula, cimet blagotvorno deluje na nervni sistem, otklanja uzroke razdražljivosti, nervoze, nesanice i podiže raspoloženje. Zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa, cimet je od davnina postao jedan od omiljenih začina, a u savremenom dobu još je popularniji zbog svojih lekovitih moći.

167843-couple09stockshutterstock-ff.jpg
Cimet je izvor mangana, željeza, vlakana i kalcijuma. Pored toga što golica i miluje naša čula, cimet blagotvorno deluje na nervni sistem, otklanja uzroke razdražljivosti, nervoze, nesanice i podiže raspoloženje. Foto: Shutterstock

Može da smanji upalu

Studije sugerišu da jedinjenja u cimetu mogu smanjiti markere upale. Ovo može biti izuzetno korisno, s obzirom na to da se smatra da je upala u korenu mnogih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca. Takođe se navodi da može smanjiti krvni pritisak, kao i nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola.

Začin zlata vredan

Cimet je jedan od najstarijih začina. Informacije o njegovoj lekovitosti možemo pronaći u spisima starim skoro 5.000 godina.

Spominje se i u Starom zavetu, a o njemu postoje zabeleške i u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Koristili su ga stari Kinezi, Egipćani, Feničani, a u Evropi su ga otkrili Portugalci, pre pet vekova, kada su zauzeli Cejlon.

cimet.jpg
Cimet je jedan od najstarijih začina. Informacije o njegovoj lekovitosti možemo pronaći u spisima starim skoro 5.000 godina. Foto: Shutterstock

Stanovnici Cejlona su koristili cimet kao lek protiv zamora, za jačanje energije, pušili i koristili kao mirisno ulje. Zbog svoje vrednosti cena cimeta u to doba bila je neverovatno visoka, skoro poput zlata.

Zbog njega su Holanđani i Portugalci ratovali sto godina. Krajem 19. veka cimet se je proširio po celom svetu i više nije bio ekskluziva samo za Engleze.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Pročitajte koji su sve benefiti cimeta za naše zdravlje