Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC dodeljuje ocene gustine hranljivih materija povrću na osnovu koncentracije esencijalnih vitamina i minerala. Obična povrća kao što su spanać, blitva i cvekle imaju ocene u opsegu od 80. Ali jedino povrće koje je dobilo savršenu ocenu 100 od 100 je - potočarka.

„Šta je potočarka?“ verovatno se pitate. 

Ova lisnata zelena biljka je član porodice Brassicaceae i raste u vodama slatkovodnih tokova, poput potoka i bara. Blisko je povezano sa kupusom, keljom, rotkvicama i senfom. Njeno naučno ime, Nasturtium officinale, na latinskom znači „uvrtač nosa“. I ako ste ikada probali zrele listove, znate zašto je dobila baš to ime.

Potočarka ima oštar, ljutkast ukus - skoro kao da ste ukrstili rukolu i ren. "B&W Quality Growers" izveštava da se potočarka  konzumira više od tri milenijuma. Bila je osnovni sastojak u drevnim grčkim, persijskim i rimskim civilizacijama. Ova ljuta biljka čak je bila na meniju tokom prvih proslava Dana zahvalnosti.

Zbog svoje prevelike prisutnosti u vlažnim, umerenim sredinama, u nekim regionima potočarku smatraju korovom. Ali njen stalni izvor čini je pouzdanim i hranljivim izvorom hrane. BBC izveštava da su je prodavci na ulici prodavali kao užinu u viktorijanskom Londonu i nazivali je „hlebom siromaha“. Konzumirana je u medicinske svrhe širom Evrope i Azije hiljadama godina.

I očigledno su imali razloga za to.

- Potočarka ima mnogo zdravstvenih koristi - kaže dr Amy Lee, šef nutricionizma u Nucificu i dodaje:

- Bogata je vitaminom A i kalijumom, više nego obično zeleno povrće. A da stvar bude bolja, potočarka sadrži više vitamina C nego pomorandža — što objašnjava zašto je kapetan James Cook smatrao ovu biljku lekom za skorbut (oboljenje koje nastaje u slučaju nedostatka vitamina C)  dok je plovio oko sveta.

Antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Možete je uzgajati i u saksijama

Potočarka nosi naziv i "biljka čistih voda", jer raste u blizini čiste vode, reka, potoka i jezera. Može se gajiti i u zaštićenom prostoru, na otvorenom, kao i u posudama u kući.

potocarka-biljka.jpg
Ovo najzdravije povrće na svetu dobilo je savršenih 100 od 100 bodova, ostavivši iza sebe kineski kupus, blitvu, cveklu, spanać, kelj... Foto: Profimedia

Jedini nedostatak? Nije baš lako pronaći je.

- Nije baš uobičajena. Može se naći samo u specijalizovanim prodavnicama, ali ne u tipičnim marketima. Ali ako uspete da nabavite vodenu krešu, postoji mnogo načina da je uvrstite u ishranu.

Poslastica za gurmane i pobornike zdrave ishrane

Potočarka se već vekovima koristi za lečenje i u kulinarstvu. Osim što ima lekovita svojstva, ima prijatan ukus, pa je pobornici zdrave ishrane, kao i gurmani često koriste.

Šta pripremiti sa potočarkom?

Mlađi izdanci imaju blaži ukus i nežne, šuplje stabljike. Ova osobina ih čini idealnim za sirove pripreme, poput dodavanja u salate i korišćenja kao preliva za jela, kao što biste to radili sa peršunom ili korijanderom. Zrela potočarka ima mnogo intenzivniji i ljutkastiji ukus. Stabljike postaju čvršće i vlaknaste, pa ih treba skuvati kako bi postale prijatnije za jelo.

Dr Lee otkriva da je odrasla jedući ovu biljku u prženim jelima i slanim supama. Potočarka lako može da se uklopi u obroke dodavanjem u salate, sendviče ili supe.

- Kao i sa svim povrćem - što ga duže kuvate, to više vitamina ispari. Oni prelaze u vodu za kuvanje i ostanu vam samo povrće, bez svega ostalog.

Međutim, to ne znači da je najbolji način da je jedete sirovu. Za zrelu potočarku, posebno, kuvanje vlaknastih stabljika pomaže da se nutrijenti učine dostupnijim organizmu.

- Postoji samo određeno vreme da se razgrade i metabolizuju hrana pre nego što prođe kroz vaš probavni sistem. To je balans. 

 Pročitajte zašto je mediteranska ishrana najzdravija na svetu: Preporučuju je i lekari, a evo i zašto

Izvor: Delish.com/Zdravlje.Kurir.rs