Čaj od duda u borbi protiv osteoporoze: Čuva kosti i srce, jača imunitet i odličan je diuretik
Čaj od duda, koji je popularan u Aziji, a ponegde i kod nas, bogat je kalcijumom i mogao bi da bude značajan izvor ovog minerala, koji se uglavnom povezuje s mlekom i mlečnim proizvodima.
Mlečni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrmka i tunjevina su prirodni izvori kalcijuma. Međutim, manje poznate biljke i namirnice ne samo da mogu da zamene ove tradicionalne izvore, već mogu da ponude i viši nivo kalcijuma.
Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.
Ovo je posebno važno kod nedostatka ovog minerala koji može da dovede do stanja kao što je osteoporoza, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi. Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izuzetno krhke, sklone pucanju, tako da je potrebno uneti veće količine kalcijuma koji naš organizam može da iskoristi na pravi način. A upravo je čaj od duda odličan izvor kalcijuma.
Ovaj čaj, napravljen od listova crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini i kao diuretik i kod šećerne bolesti.
Prirodna alternativa mlečnim proizvodima
Japansko ministarstvo zdravlja je čak sprovelo studiju koja ističe prednosti čaja od duda u odnosu na mlečne proizvode za slučajeve osteoporoze.
Zdravstvene prednosti listova crnog duda
Ovaj napitak nema samo jedan trik u rukavu, poznato je da reguliše nivo šećera u krvi, jača imuni sistem, promoviše zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima antiinflamatorne prednosti.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
Znate li šta je menstrualna nesanica? Rešite je se uz pomoć ovih 8 jednostavnih saveta