Slušaj vest

Mlečni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrmka i tunjevina su prirodni izvori kalcijuma. Međutim, manje poznate biljke i namirnice ne samo da mogu da zamene ove tradicionalne izvore, već mogu da ponude i viši nivo kalcijuma.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Ovo je posebno važno kod nedostatka ovog minerala koji može da dovede do stanja kao što je osteoporoza, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi. Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izuzetno krhke, sklone pucanju, tako da je potrebno uneti veće količine kalcijuma koji naš organizam može da iskoristi na pravi način. A upravo je čaj od duda odličan izvor kalcijuma. 

Ovaj čaj, napravljen od listova crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini i kao diuretik i kod šećerne bolesti. 

čaj od dudashutterstock_130961570.jpg
Čaj od listova crnog duda odličan je za osteoporozu jer je prepun kalcijuma Foto: Shutterstock

Prirodna alternativa mlečnim proizvodima

Japansko ministarstvo zdravlja je čak sprovelo studiju koja ističe prednosti čaja od duda u odnosu na mlečne proizvode za slučajeve osteoporoze.

Zdravstvene prednosti listova crnog duda

Ovaj napitak nema samo jedan trik u rukavu, poznato je da reguliše nivo šećera u krvi, jača imuni sistem, promoviše zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima antiinflamatorne prednosti.

Kako napraviti čaj od duda?

Potrebno je:

1-2 kašike osušenih listova crnog duda

1/2 litra vode

Priprema

Prokuvajte vodu, dodajte listove i ostavite da odstoji pet do deset minuta, procedite ga i spreman je za pijenje.

 Dud jača imunitet, popravlja krvnu sliku i čuva zdravlje srca

Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs