Moćne borove iglice čiste pluća i jačaju imunitet: Evo kako da napravite čaj i sirup od ove biljke
Borove iglice su poznate po svojim blagotvornim svojstvima, posebno u vidu čaja i sirupa koji pomažu u jačanju imuniteta i čišćenju respiratornog trakta. Bogate su vitaminom C, esencijalnim uljima i antioksidansima, što ih čini poželjnim u svakoj kućnoj apoteci.
Borove iglice su uvek sveže i mirisne, a čuvene su i po svojim blagotvornim svojstvima. Koriste se za pripremu čaja ili sirupa, koji tokom zimskih meseci doprinose jačanju imuniteta i pročišćenju respiratornog sistema, posebno pluća.
Sadrže bogatstvo vitamina i korisnih jedinjenja, što ih čini izuzetno efikasnim.
Između ostalog, borove iglice sadrže pet puta više vitamina C od pomorandže, obiluju vitaminom A, esencijalnim uljima i antioksidansima poput flavonoida i tanina.
Zbog toga nisu samo važna za jačanje imuniteta, već su i odlično sredstvo za detoksikaciju organizma i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.
Naberite ih u šumi, daleko od saobraćajnih gužvi i zagađenja. Najbolje je koristiti sveže, mlade izdanke.
Kako napraviti čaj i sirup od borovih iglica?
Vrlo je lako napraviti čaj od borovih iglica.
Potrebno je:
- puna kašika borovih iglica (po mogućstvu mlađih listova)
- med i limun po ukusu
Priprema
Sveže ubrane borove iglice prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procedite, po želji zasladite medom i dodajte limun. Čaj bi trebalo piti svež, odmah nakon pripreme, i ne više od jedne do dve šolje dnevno.
Recept za sirup od borovih iglica
Sirup je nešto teže pripremiti, ali možete ga praviti u većim količinama i ostaviti da duže stoji.
Potrebno je:
- 2 kašike svežih borovih iglica (mladih izdanaka)
- 1 kg meda
- sok od 2 do 3 limuna
Priprema
- Pripremite iglice: Operite borove iglice pod mlazom hladne vode i sitno ih iseckajte (oko 1-2 cm dužine).
Kombinujte sa medom: Stavite iseckane iglice u staklenu teglu i prelijte medom. Dobro promešajte kako bi se iglice ravnomerno rasporedile u medu.
Dodajte limun: Dodajte svež sok od 2-3 limuna i ponovo dobro promešajte.
Ostavite da odstoji: Zatvorite teglu i stavite je na toplo, tamno mesto (na primer, u kuhinju) na 7-10 dana. Svakog dana možete povremeno mešati smesu kako bi se bolje upile sve korisne supstance.
Procedite sirup: Nakon 7-10 dana, procedite sirup kroz gazu ili sitnu cediljku i prebacite ga u staklene flaše ili tegle.
Čuvanje: Sirup možete čuvati na hladnom i tamnom mestu. Može da traje i nekoliko meseci.
Ne uzimajte ga uz veoma tople napitke, jer visoke temperature smanjuju njegovu efikasnost.
Kako dozirati sirup za odrasle i decu?
Odrasli mogu da uzimaju 1-2 kašičice sirupa dnevno. Deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da koriste ovaj sirup, a starijim osobama može se davati jedna mala kašičica dnevno. Odličan je za prevenciju prehlada i jačanje disajnog sistema.
Izvor: 24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs
7 važnih uroloških simptoma za muškarce: Urolog otkriva ni bol donjem delu leđa ne treba zanemarivati