Slušaj vest

Borove iglice su uvek sveže i mirisne, a čuvene su i po svojim blagotvornim svojstvima. Koriste se za pripremu čaja ili sirupa, koji tokom zimskih meseci doprinose jačanju imuniteta i pročišćenju respiratornog sistema, posebno pluća.

Sadrže bogatstvo vitamina i korisnih jedinjenja, što ih čini izuzetno efikasnim.

Između ostalog, borove iglice sadrže pet puta više vitamina C od pomorandže, obiluju vitaminom A, esencijalnim uljima i antioksidansima poput flavonoida i tanina.

Zbog toga nisu samo važna za jačanje imuniteta, već su i odlično sredstvo za detoksikaciju organizma i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.

Naberite ih u šumi, daleko od saobraćajnih gužvi i zagađenja. Najbolje je koristiti sveže, mlade izdanke. 

Kako napraviti čaj i sirup od borovih iglica?

Vrlo je lako napraviti čaj od borovih iglica.

Potrebno je:

  • puna kašika borovih iglica (po mogućstvu mlađih listova)
  • med i limun po ukusu

caj borove iglice shutterstock_1860421768.jpg
Borove iglice sadrže pet puta više vitamina C od pomorandže Foto: Shutterstock

Priprema

Sveže ubrane borove iglice prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procedite, po želji zasladite medom i dodajte limun. Čaj bi trebalo piti svež, odmah nakon pripreme, i ne više od jedne do dve šolje dnevno.

Recept za sirup od borovih iglica

Sirup je nešto teže pripremiti, ali možete ga praviti u većim količinama i ostaviti da duže stoji.

Potrebno je:

  • 2 kašike svežih borovih iglica (mladih izdanaka)
  • 1 kg meda
  • sok od 2 do 3 limuna

Priprema

  • Pripremite iglice: Operite borove iglice pod mlazom hladne vode i sitno ih iseckajte (oko 1-2 cm dužine).
    Kombinujte sa medom: Stavite iseckane iglice u staklenu teglu i prelijte medom. Dobro promešajte kako bi se iglice ravnomerno rasporedile u medu.
    Dodajte limun: Dodajte svež sok od 2-3 limuna i ponovo dobro promešajte.
    Ostavite da odstoji: Zatvorite teglu i stavite je na toplo, tamno mesto (na primer, u kuhinju) na 7-10 dana. Svakog dana možete povremeno mešati smesu kako bi se bolje upile sve korisne supstance.
    Procedite sirup: Nakon 7-10 dana, procedite sirup kroz gazu ili sitnu cediljku i prebacite ga u staklene flaše ili tegle.
    Čuvanje: Sirup možete čuvati na hladnom i tamnom mestu. Može da traje i nekoliko meseci.

Ne uzimajte ga uz veoma tople napitke, jer visoke temperature smanjuju njegovu efikasnost.

shutterstock_2145543873.jpg
Borove iglice su bogate vitaminom C, esencijalnim uljima i antioksidansima Foto: Shutterstock

Kako dozirati sirup za odrasle i decu?

Odrasli mogu da uzimaju 1-2 kašičice sirupa dnevno. Deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da koriste ovaj sirup, a starijim osobama može se davati jedna mala kašičica dnevno. Odličan je za prevenciju prehlada i jačanje disajnog sistema.

Napomena

Trudnice i dojilje treba da se konsultuju sa lekarom o upotrebi sirupa od borovih iglica.

 Kako da napravite domaći sirup za kašalj?

 Izvor: 24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs