Slušaj vest

Iako sirupi za kašalj svakako pomažu, ponekad poželimo i neko prirodno rešenje koje ne samo da smiruje nadraženo grlo, već i jača imunitet i krepi organizam. Upravo tada na scenu stupaju pažljivo pripremljeni biljni čajevi.

Ove mešavine lekovitog bilja kombinuju sastojke sa umirujućim, protivupalnim i ekspektorantnim svojstvima, pružajući olakšanje od neprijatnih simptoma kašlja. Osim što pomažu u pročišćavanju disajnih puteva, topla šolja čaja može da bude i trenutak opuštanja i relaksacije sve i da vas ne muče ove tegobe.  

profimedia-0518471783.jpg
Kašalj često zna da se produži iako smo ozdravili Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Sledi tri recepta za čajeve koji su osmišljeni da deluju na uporan kašalj (dva za suvi i jedan za produktivni), a prilagođeni onima koji žele nešto više od klasične nane i kamilice. 

Biljni eliksir za umirenje kašlja

Potrebno vam je 

  • kašika suvog korena sladića
    kašičica cvetova nevena
    kašičica listova žalfije
    1/2 kašičice korena đumbira (svežeg ili suvog)
    2 šolje vode
    kašičica meda (po želji)

Priprema

U lončić sipajte vodu i dodajte sladić, neven, žalfiju i đumbir. Kuvajte na blagoj vatri 10 minuta, procedite čaj kroz cediljku i zasladite medom, ako želite. Pijte toplo, polako, kako bi čaj umirio nadraženo grlo.

shutterstock_2004203498.jpg
Borove iglice i kurkuma pomažu kod otvaranja disajnih puteva Foto: Shutterstock

Osvežavajući čaj sa anisom i borovim iglicama

Potrebno vam je

  • kašičica semena anisa
    kašičica svežih borovih iglica
    kašika kamilice
    1/2 kašičice kurkume
    2 šolje vode
    kašičica limunovog soka

Priprema

Prokuvajte vodu i dodajte anis, borove iglice, kamilicu i kurkumu. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, te procedite i dodajte limunov sok. Čaj pijte dok je još topao, kako biste smirili kašalj i osvežili disajne puteve.

beli-slez-shutterstock-609315734.jpg
Koren belog sleza je provereno sredstvo za iskašljavanje Foto: Shutterstock

Čaj za iskašljavanje sa korenom belog sleza i majčinom dušicom (za produktivni kašalj) 

Potrebno vam je

  • kašika suvog korena belog sleza
    kašičica majčine dušice
    kašičica listova nane
    štapić cimeta
    šolja vode
    kašika meda ili javorovog sirupa

Priprema

Sipajte vodu u šerpicu, dodajte beli slez i majčinu dušicu. Kuvajte na blagoj vatri 5 minuta. Dodajte nanu i cimet, pa ostavite da odstoji još pet minuta. Procedite i dodajte med ili javorov sirup po ukusu. Pijte dva puta dnevno za lakše iskašljavanje i umirenje disajnih puteva.