Zaboravite na kašalj uz moćne čajne mešavine: 3 recepta za brzo olakšanje
Pomoćna lekovita sredstva u vidu sirupa su često prvi izbor kada nas muči uporni kašalj, a sezona virusa i prehlada ga čine posebno čestim problemom.
Iako sirupi za kašalj svakako pomažu, ponekad poželimo i neko prirodno rešenje koje ne samo da smiruje nadraženo grlo, već i jača imunitet i krepi organizam. Upravo tada na scenu stupaju pažljivo pripremljeni biljni čajevi.
Ove mešavine lekovitog bilja kombinuju sastojke sa umirujućim, protivupalnim i ekspektorantnim svojstvima, pružajući olakšanje od neprijatnih simptoma kašlja. Osim što pomažu u pročišćavanju disajnih puteva, topla šolja čaja može da bude i trenutak opuštanja i relaksacije sve i da vas ne muče ove tegobe.
Sledi tri recepta za čajeve koji su osmišljeni da deluju na uporan kašalj (dva za suvi i jedan za produktivni), a prilagođeni onima koji žele nešto više od klasične nane i kamilice.
Biljni eliksir za umirenje kašlja
Potrebno vam je
- kašika suvog korena sladića
kašičica cvetova nevena
kašičica listova žalfije
1/2 kašičice korena đumbira (svežeg ili suvog)
2 šolje vode
kašičica meda (po želji)
Priprema
U lončić sipajte vodu i dodajte sladić, neven, žalfiju i đumbir. Kuvajte na blagoj vatri 10 minuta, procedite čaj kroz cediljku i zasladite medom, ako želite. Pijte toplo, polako, kako bi čaj umirio nadraženo grlo.
Osvežavajući čaj sa anisom i borovim iglicama
Potrebno vam je
- kašičica semena anisa
kašičica svežih borovih iglica
kašika kamilice
1/2 kašičice kurkume
2 šolje vode
kašičica limunovog soka
Priprema
Prokuvajte vodu i dodajte anis, borove iglice, kamilicu i kurkumu. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, te procedite i dodajte limunov sok. Čaj pijte dok je još topao, kako biste smirili kašalj i osvežili disajne puteve.
Čaj za iskašljavanje sa korenom belog sleza i majčinom dušicom (za produktivni kašalj)
Potrebno vam je
- kašika suvog korena belog sleza
kašičica majčine dušice
kašičica listova nane
štapić cimeta
šolja vode
kašika meda ili javorovog sirupa
Priprema
Sipajte vodu u šerpicu, dodajte beli slez i majčinu dušicu. Kuvajte na blagoj vatri 5 minuta. Dodajte nanu i cimet, pa ostavite da odstoji još pet minuta. Procedite i dodajte med ili javorov sirup po ukusu. Pijte dva puta dnevno za lakše iskašljavanje i umirenje disajnih puteva.
Da li ste emocionalno inteligentni? Psiholog navodi koje karakteristike vas odaju s lakoćom