Slušaj vest

Razlozi koji dovode do nadimanja mogu biti hrana, način konzumiranja hrane i količina. Zatim, poremećaj u sastavu bakterija u debelom crevu, pojačan rast i razmnožavanje bakterija u tankom crevu, ali i niži prag tolerancije crevnog sistema na spoljne draži.

Krivca bi trebalo tražiti pre svega u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima. Ukoliko želite da ublažite nadutost, ovaj čaj je idealno rešenje. 

Čaj protiv nadutosti stomaka 

Potrebno je 

30 g cveta kamilice

30 g komorača ( osušeni plod komorača možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane) 

40 g nane

komorac-stockphotocloseupblossomingbranchoffennelanddriedfennelseedsonrusticwoodenbackgroundwithflat498011119.jpg
Čaj od komorača je odličan za ublažavanje digestivnih poremećaja, menstrualnih bolova, simptoma menopauze i problema sa dojenjem. Foto: Shutterstock

Priprema 

U 4 dcl hladne vode sipati 2 kašike mešavine, zagrejati do vrenja i pustiti da vri jedan minut. Tada skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata, a zatim procediti.

Način upotrebe

Čaj pijte dok je mlak, više puta na dan po jednu malu kafenu šoljicu. 

Prirodni napici poput ovog čaja nisu zamena za medicinsku terapiju, ali mogu biti koristan dodatak zdravom načinu života.

Izvor: Knjiga "Čarobnjaci bilja" (zbornik travara i trava)/ Zdravlje.Kurir.rs

U Indiji postoji običaj žvakanja i grickanja semena komorača nakon jela jer to stimuliše i pomaže varenje teške i začinejne hrane.

Imate masnu jetru? Nutricionista otkriva kako da sprovedete jednodnevni detoks tretman