Slušaj vest

Jetra, koja je smeštena sa desne strane abdomena ispod dijafragme luči žuč, sintetiše poroteine i razlaže crvena krvna zrnca. Ova žlezda je i "laboratorija" našeg tela koje je zadužena za detoksikaciju, oslobađanje organizma od štetinih toksina. Alkohol, nepravilna ishrana bogata mastima, konzervansima i aditivima može da ošteti jetru, kao i neki lekovi imaju negativan uticaj na ovaj organ, kaže na svom blogu čuveni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

- Postoji nekoliko biljaka koje imaju hepato-protektivne dejstvo, odnosno smanjuju oštećenja jetre koja su nastala usled bolesti ili dugotrajnog unošenja alkohola ili nekon hemotrapije. Srećom jetra je organ koji se regeneriše - podseća fitoterapeut.

U tretiranju bolesti jetre najčešće se koriste biljke gorkog ukusa, izuzetak su samo slaki koren (ili sladić) i nana.

- Hajdučica, trava iva, očajnica, pelin, patrovac, žalfija, podubica, maslačak, smilje... sve ove biljke imaju gorak ukus, ali su bezbedne za upotrebu - navodi Antonijević i otkriva kako da pomognete svojoj jetri nakon dugotrajnog unošenja alkohola. 

undefined
Čaj od slatkog korena ili sladića Foto: Shutterstock

Čajna mešavina za one kojima je jetra oštećena od alkohola

Potrebno vam je

Priprema

Sve biljke pomešati. Četiri supene kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 45 minuta. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.

- Uz ovaj čaj uzimati kapsule sa ekstraktom gujine trave (drugi nazivi su badelj, šareni čkalj ili sikavica ili na latinskom Silybum marianum) prema priloženom uputstvu. Svakog dana između obroka popiti po čašu sveže ceđenog soka od organskih (neprskanih) jabuka - savetuje fitoterapeut.

Izvor: Snagabilja.rs/Zdravlje.kurir.rs 

Pročitajte nešto više o čaju za bolji rad jetre - očistite nakupljene toksine moćnom biljnom mešavinom.