Čaj od pelina otklanja loš zadah: Budite uporni, i nakon 3 do 5 nedelja problem će nestati
Loš zadah muči mnoge. Na sreću, postoje i prirodni naćini da se rešite ovog problema, a jedan od njih je upotreba čaja od pelina, tri do pet nedelja u kontinuitetu.
Poznato je da u našim ustima živi mnoštvo bakterija koje se ishranjuju ostacima hrane u ustima. Upravo te bakterije proizvode gasove koji isparavaju, koji su zapravo najčešći uzrok halitoze tj. neprijatnog zadaha iz usta.
U knjizi "Čarobnjaci bilja - zbornik travara i trava" pronašli smo odličan recept protiv lošeg zadaha:
Tri do pet sedmica svakodnevno piti po jednu šolju ohlađenog čaja od pelina, gutlja po gutljaj, sa zadržavanjem svakog gutljaja oko jedan minut u ustima.
U mnogim jezicima sinonim za gorčinu, pelin ili pelen je višegodišnja biljka koja raste kao samonikla na osunčanim mestima, a često se zbog svoje lekovitosti gaji u baštama. Miris cvetova je jak i karakterističan, a ukus gorak i aromatičan. Pelen cveta tokom čitavog leta, od jula do septembra, a može se razmnožavati sadnjom ili deobom grmova.
Koristili ga Pitagora i Hipokrat
Grčki filozof Pitagora je tvrdio da pelin olakšava porođaj, a Hipokrat, otac medicine, preporučivao ga je kod mnogih tegoba, uključujući menstrualne bolove, reumatizam i anemiju.
Ukoliko se čaj ili pelinovo vino koriste duže vremena i u većim količinama, gorke materije atremisin, absintiin i anabsintiin iz pelena prisutne u etarskom ulju, mogu dovesti do vrtoglavice, pomućenja svesti i halucinacija. Zato ovu biljku nikada nemojte koristiti "na svoju ruku", pre nego što se posavetujete sa lekarom ili fitoterapeutom.
7 stanja koja uzrokuju loš zadah: Od raka pluća do otkazivanja bubrega
Ove greške u teretani uništavaju vašu kožu: Stručnjaci upozoravaju ne smete da radite tokom vežbanja