Sremuš je odličan za prolećno čišćenje organizma: 7 benefita divljeg belog luka za zdravlje
Sremuš ili divlji beli luk prolećna je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima. Sa intenzivnim mirisom i bogatstvom vitamina, ova samonikla biljka koristi se za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta.
Ovaj pravi vesnik proleća toliko je zdrav i blagotvoran da, prema narodnom verovanju, medvedi traže sveže listove odmah nakon buđenja iz zimskog sna, kako bi očistili svoje telo posle duže hibernacije. Mladi listovi sremuša idealni su za prolećno čišćenje organizma jer pomažu u vezivanju toksina i masti iz krvi, krvnih sudova, creva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C, kao i karoten.
Zaštitnik našeg imuniteta
Kao i njegovi srodnici luk i beli luk, sremuš ima antibakterijska, antibiotik i antiseptička svojstva, ali je lekovitiji od njih. Pomaže u regulaciji visokog krvnog pritiska i ublažavanju problema sa sužavanjem krvnih sudova, čime štiti od srčanih bolesti i srčanog udara.
Efikasan je u rešavanju problema sa želucem i crevima, poput dijareje, nadimanja i grčeva, a odličan je i za čišćenje creva. Takođe, koristi se za čišćenje kože, a posebno kod hroničnih kožnih bolesti i nečistoća, jer pomaže u zarastanju rana. Sviždi listovi čiste bubrege i bešiku, te podstiču mokrenje.
Koja korisna svojstva ima sremuš?
- utiče na bolje pamćenje i koncentraciju
- pomaže kod respiratornih problema
- pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova
- dobro je protiv nesanice i vrtoglavice
- blagotvorno je za osteoporozu i artritis
- vezuje za sebe otrove i masti iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz tela
- snižava krvni pritisak
- stimuliše rad bubrega
- smiruje probavne tegobe
- blagotvorno deluje na dijareju, lošu probavu i tvrdu stolicu
- pomaže kod gihta i reume
Više od jedne primene u ishrani
Na trpezi se sremuš može naći u obliku salate, samostalno ili kao dodatak zelenoj ili kupus salati.
Sremuš možete dodati u supe, sosove, a posebno će obogatiti ukus svih vrsta testenina. Preporučuje se da ga jedete svež, jer termičkom obradom, smrzavanjem i sušenjem gubi lekovita svojstva.
Jednostavan i ukusan namaz za doručak ili večeru možete napraviti tako što ćete sitno iseckane listove sremuša dodati u krem sir, posoliti i uživati u zdravom domaćem namazu.
Sremuš možete koristiti i kao začin: sitno iseckane sveže listove dodajte u supe, čorbe, salate, sosove i jela od mesa.
Ako želite obogatiti ukus omleta, dodajte seckani sremuš, a možete ga i blanširati, staviti u zamrzivač ili pripremiti kao spanać. Odlično se slaže sa pečenom piletinom ili mladom jagnjetinom, a može se kombinovati i sa koprivom.
Salata od sremuša
Potrebno je :
- 100 g svežeg sremuša (mladi listovi)
- 1 svež krastavac
- 1 paradajz
- 1 crvena paprika
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- so i biber po ukusu
Priprema
Operite i sitno iseckajte listove sremuša. Krastavac, paradajz i crvenu papriku iseckajte na male kockice. U velikoj činiji pomešajte sve iseckane sastojke. Dodajte maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber, pa sve dobro promešajte. Poslužite odmah, kao osvežavajuću i zdravu salatu.
Zeleniš, poput spanaća, bogat je vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet. Doktorka otkriva recept za potaž sa sremušem i mladim lukom
Sočivo je bogato proteinima i vlaknima: Čuva zdravlje srce, poboljšava varenje i stabilizuje šećer u krvi