Čaj od kičice renovira ceo digestivni sistem: Podstiče varenje, čuva žuč i jetru
Čaj od kičice renovira ceo digestivni sistem, posebno kod osoba koje imaju slabo lučenje žuči. Deluje direktno na jetru, peristaltiku creva i bolje iskorišćavanje hrane.
Kako se sprema čaj od kičice?
U 150 ml hladne vode stavi se prstohvat ili ravna kašićica kičice i ostavi da vri jedan minut. Posle toga čaj se ostavi 10 minuta da se ohladi, pa se konzumira isključivo mlak.
Moćna biljka nežnog izgleda
Kičica je lekovita biljka poznata po svojim intenzivnim gorčinama koje imaju brojne koristi za zdravlje. Sadrži gorke glikozide, flavonoide, amarogentin i gentiopikrozid koji podstiču lučenje želudačne kiseline i enzima za varenje. Njeno gorko delovanje podstiče ceo probavni sistem omogućujući optimalnu apsorpciju hranjivih supstanci. Pojačava lučenje pljuvačke, kao i enzima neophodnih za varenje. Travari kažu da lice čoveka koji konzumira čaj od kičice dobija rumenu boju jer se obavlja bolje zagrevanje svih sedam čakri. Odlična je i za nervni sistem i podsticanje apetita.
Napomena
Iako je generalno bezbedna za upotrebu, treba je koristiti s oprezom kod osoba sa čir na želucu ili gastritisom, jer može dodatno iritirati sluzokožu. Trudnice, dojilje i deca treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe. Prekomerno korišćenje kičice može izazvati mučninu ili blage stomačne tegobe. Kao i kod svake lekovite biljke, preporučuje se pridržavanje umerenih doza.
Recept preuzet iz knjige "Čarobnjaci bilja - zbornik travara i trava"
Čaj protiv lošeg varenja, nadutosti i gasova: Čuveni travar otkriva recept za moćnu mešavinu
Gojaznost je povezana sa hormonski pozitivnim rakom dojke: Masti povećavaju proizvodnju estrogena, što podstiče rast malignih ćelija