Prolećna salata od mladog luka, rotkvica i avokada: Ovo je prava prolećna vitaminska bomba
Mladi luk je riznica vitamina i minerala koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti, a baš ovo je njegovo vreme. Odličan je izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma. Idealan je kao dodatak raznim salatama, a u kombinaciji sa avokadom i rotkvicama je prava vitaminska bomba.
Recept za salatu od mladog luka, rotkvica i avokada
Potrebno je:
- 1 veza mladog luka (sitno iseckanog)
- 5-6 rotkvica (tankim kolutovima isečenih)
- 1 avokado (isečen na kockice)
- 1 kašika maslinovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- so i biber po ukusu
- 1 kašika seckanog peršuna ili mirođije
Priprema
Pomešajte seckani mladi luk, rotkvice i avokado. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, začinite solju i biberom, pa dodajte peršun ili mirođiju. Poslužite uz integralni hleb ili kao prilog ribi i piletini. Ova osvežavajuća salata bogata je vlaknima i zdravim mastima, odlična za metabolizam i imunitet.
Rotkvica se ističe kao namirnica koja doprinosi odbrani od različitih toksina i podstiče lučenje žuči. Najčešće služe kao dodatak uz glavno jelo, a da ljudi pritom nisu ni svesni da pozitivno deluju na njihov organizam.
Avokado je podjednako hranljiv koliko i ukusan, a prepun je vitamina i hranljivih materija. Ovo voće može da se pohvali vitaminima C, E, K1, B6 i folatom, plus esencijalnim mineralima poput kalijuma i bakra. Ima malo šećera, puno je vlakana i ima visok sadržaj mononezasićenih masti, poznatih kao „dobre” masti.
Mladi luk ima brojne benefite za naše zdravlje
Zbog svojih antibakterijskih svojstava mladi luk štiti telo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.
Čuva srce
Mladi luk je pun antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On takođe sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.
Štiti vid
Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače, kao što je degeneracija makule.
Jača kosti i imunitet
Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 odsto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju.
Mladi luk dobar je izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani, pokazale su mnogobrojne studije. Ova fitohemijska jedinjenja su prirodne hemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu da poboljšaju imunitet.
Smanjuje holesterol
Ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.
Dobar i za kožu
Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lepa, pa ćete joj jedenjem luka pomoći da bude zdrava i mladolika, prenosi portal Zdravaiprava.com.
Mladi luk je jedan od sigurnih znakova proleća i definitivno ga vole mnogi. Kao i sve druge vrste luka (crni, beli, crveni luk, praziluk, vlašac) ima veliku primenu. 10 benefita mladog luka za vaše zdravlje
Kako prerađena hrana uzrokuje bolesti jetre? Niko nije zaštićen, na udaru su i mladi