Slušaj vest

Ruzmarin (rosmarinus officinalis), je aromatična biljka poreklom sa Mediterana. Od davnina cenjen je u svim kuhinjama širom sveta, a ima mnogo prednosti kada je u pitanju zdravlje (podržava zdravlje mozga, smanjuje upalne procese, jača imunitet).

Najnovija naučna istraživanja sugerišu da ruzmarin može da pomogne kod Alchajmerove bolesti – ova biljka povezana je sa poboljšljnjem pamćenja i koncentracije.

Prema jednom broju studija, ljudi koji su udisali miris ruzmarina postigli su bolje rezultate u zadacima pamćenja u poređenju sa onima u okruženju bez mirisa ove biljke.

Kako ruzmarin deluje na mozak?

Postoji nekoliko mehanizama kojim ruzmarin deluje na rad mozga, a jedan od njih je činjenica da se udisanjem ruzmarina stimuliše cirkulacija krvi u mozgu. Tako pomaže u oslobađanju više kiseonika i hranljivih materija, što može da poboljša mentalnu snagu. Takođe, ruzmarin ima umirujuća svojstva, njegova aroma može da smanji anksioznost i poboljša san.

Ruzmarin sadrži jedinjenja koja deluju u interakciji sa neurotransmiterima u mozgu. Jedno takvo jedinjenje, cineol, pomaže u sprečavanju razgradnje acetilholina, hemikalije u mozgu neophodne za učenje i pamćenje. Čuvanjem acetilholina, ruzmarin može da pomogne u podršci kognitivnim performansama, posebno u procesu starenja.

Bogat antioksidantima, koju štite moždane ćelije od oštećenja izazvanog oksidativnim stresom – glavnim faktorom kognitivnog pada.

Ruzmarin je bogat fitohemikalijama, biljnim jedinjenjima. Jedno od najmoćnijih je karnozinska kiselina, antioksidans i antiinflamatorno sredstvo koje pomaže i štiti moždane ćelije od oštećenja, posebno od vrsta oštećenja povezanih sa Alchajmerovom bolešću.

ruzmarin.jpg
Ruzmarin sadrži jedinjenja koja deluju u interakciji sa neurotransmiterima u mozgu Foto: Thinkstock

Prema istraživanjima koja su rađena prethodnih godina, naučnici su razvili jednu od stabilnih verzija karnozinske kiseline nazvane diAcCA, a to jedinjenje koje poboljšava pamćenje i povećava broj sinapsi (veza između moždanih ćelija) smanjuje količinu štetnih proteina povezanih sa Alchajmerovom bolešću, poput amiloida-beta i tau-proteina.

Posebno je interesantno to što se diAcCA aktivira samo u delovima mozga gde postoje upalni procesi, što bi moglo da minimizira neželjene efekte. Za sada, studije na miševima ne pokazuju znake toksičnosti – što budi nadu da bi sledeća mogla biti i ispitivanja na ljudima.

Istraživači takođe veruju da bi diAcCA mogla pomoći u lečenju bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularni poremećaji i Parkinsonova bolest.

Antiinflamatorna dejstva

Tradicionalno se koristi za olakšavanje procesa varenja, ublažavanje nadimanja i smanjenje upala.

Jedinjenja poput ruzmarinske kiseline i ursolne kiseline poznata su po svojim antiinflamatornim dejstvima. Ruzmarin može da pomogne kod akni i ekcema, dok karnozna kiselina može ponuditi blagotvorno dejstvo protiv starenja štiteći kožu od oštećenja od sunca.

Ko bi trebalo da ga izbegava?

Za većinu ljudi, ruzmarin je bezbedan kada se koristi u hrani, čajevima ili aromaterapiji. Ali koncentrovane doze ili ekstrakti ove boljke mogu predstavljati rizik. Konzumiranje velikih količina može izazvati povraćanje ili, u retkim slučajevima, napade – posebno kod ljudi sa epilepsijom.

promene-u-trudnoci-shutterstock-2142121805.jpg
Trudnice treba da izbegavaju visoke doze ruzmarina Foto: Shutterstock

Takođe, postoji teoretski rizik da ruzmarin stimuliše kontrakcije materice, pa trudnice treba da izbegavaju visoke doze. Pošto ruzmarin može da reaguje sa nekim lekovima – kao što su lekovi za razređivanje krvi – najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre uzimanja velikih količina u obliku suplemenata.

Izvor: Rts.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Zaboravljena biljka koja oporavlja pluća, travar otkriva recept za moćnu čajnu mešavinu