mirišu i pomažu
Moć začinskih trava: 6 biljaka koje bi trebalo da se nađu u svakom špajzu
U vremenu kada sve češće posežemo za prirodnim rešenjima za zdravlje i lepotu, bilje koje se vekovima koristi u narodnoj medicini dobija posebno mesto. One nisu samo začini koji oplemenjuju ukus jela, već i dar prirode čiji sastojci mogu da olakšaju tegobe, ojačaju organizam i doprinesu opštem blagostanju.
- Ruzmarin je tajna guste i zdrave kose. Koristan je u čajevima i uljima. Odavno poznat po svojoj sposobnosti da ojača kožu glave, stimuliše rast kose i vraća prirodni sjaj.
- Žalfijaje blagotvorna moć mudrosti. Omiljena među travarima, ublažava probleme s grlom, pomaže kod valunga i poboljšava varenje. Od davnina se kuva u vidu čajeva i smatra se sastavnim delom kućne apoteke.
- Mirođija je nežno olakšanje, pravi spas za osetljiv stomak. Seme mirođije smiruje kolike kod beba, ublažava anksioznost i pomaže kod smetnji u varenju.
- Majoran je toplina i komfor, njegov nežni efekat zagrevanja podstiče smirenost. Često dodaje večernjim čajevima i balzamima za masažu, opušta mišiće i pomaže vam da zaspite.
Majčina dušica štiti od sezonskih infekcija, ali i smiruje Foto: Shutterstock
- Timijan (majčina dušica) je kuhinjski iscelitelj, ne samo začin, već i tokom vremena provereno sredstvo protiv prehlade i kašlja. Priprema se u obliku čaja i sirupa da bi se sprečila zimska oboljenja.
- Origanoje prirodni zaštitnik. Pre pojave antibiotika, koristio se za borbu protiv infekcija, odbijanje upala i poboljšanje varenja. Ova biljka ostaje snažan prirodni antiseptik.
Prava snaga prirode krije se u jednostavnim rešenjima koja su nam nadohvat ruke, baš tu, u špajzu.