EVO KAKO IZGLEDA MUŠKA MENOPAUZA: Doktor otkriva koji hormon je UZROK ove pojave i koji PROBLEMI se najčešće javljaju
Foto: Profimedia

muški "pms"

EVO KAKO IZGLEDA MUŠKA MENOPAUZA: Doktor otkriva koji hormon je UZROK ove pojave i koji PROBLEMI se najčešće javljaju

Zdravlje muškaraca -

Za muškarce, ali i za žene koje sa njima dele partnerski i intimni život i prostor je korisno da znaju da neki simptomi nastali hormonskom aktivnošću itekako utiču na promene u ponašanju muškarca ali i na ukupno zdravlje, kaže dr Gordan Popović, urolog i seksolog.

Muškarci se, iako „jači pol“, ponekad ne ponašaju tako i ovo nije nikakva feministička tvrdnja. Prvenstveno se odnosi na njihovu percepciju sopstvene seksualnosti, zdravlja polnog organa, mačizma kao imperativa podneblja i zatvaranja u sebe ako tu nešto ne funkcioniše kako treba.

Problemi sa potencijom su uža specijalnost dr Gordana Popovića već duže od tri decenije. Više od 40.000 pacijenata je prošlo kroz njegovu praksu, a tema je jedna od večito kontraverznih ne samo za običnu populaciju, već i za stručnu. Kada je potencija u pitanju, i u naučnim okvirima se lutalo. Teorije i teze se smenjuju, pa se tako donedavno verovalo da su uzrok potencije 80 odsto u pitanju psihološki razlozi.

nasilje, svađa, žena, muškarac, nasilje nad muškarcima
foto: Shutterstock

– U poslednjih 10, 15 godina došlo je do velikog napretka medicine u ispitivanju uzroka impotencije, pa se stručna javnost „vraća“ organskim uzrocima kao dominantnim. Pre svega se misli na probleme sa cirkulacijom i promene na zidovima krvnih sudova. Smatra se čak da problem sa potencijom može da bude najava ozbiljnijih kardiovaskularnih incidenata, odnosno bolesti kardiovaskularnog sistema – kaže u razgovoru za eKlinika portal dr Gordan Popović, specijalista urologije i seksolog.

– U svakom slučaju, i ako postoji problem sa potencijom, važno je da muškarac pobedi predrasude, strahove ili koji god problem sa tim da ima. Da se javi se na pregled i potraži pomoć za problem, jer je moguće rešiti ga. Sada je neuporedivo lakše raditi sa pacijentima nego kada sam ja počinjao sa praksom. Bilo je malo stručnjaka, a i svest nije bila na nivou kakva je danas. Činjenica je da nove generacije lakše ruše neke barijere i usvojile su stav da je i taj problem potpuno isti kao i bilo koji drugi zdravstveni – priča nam o novoj ali dobroj okolnosti dr Gordan Popović.

penis, loš seks, problemi, muškarac, seks
foto: Profimedia

Na koju god stranu da krenemo u smeru muškog reproduktivnog zdravlja, čeka nas poneki tabu, nešto intrigantno i o čemu ne znamo ni približno potrebno. Tako najveći broj ne samo muškaraca već i žena ne zna da postoji andropauza, ekvivalent ženskoj menopauzi. Pitamo dr Popovića da li je to zaista tako?

– Ima sličnosti, ali i značajnih razlika. Svaki muškarac stariji od 22, 23 godine zalazi u jedan vid hormonske deklinacije, jer mu se prirodno smanjuje nivo testosterona. U muškom telu je nivo testosterona najviši od 18. do 23. godine. Već nakon toga stvari kreću „nizbrdo“, a iz decenije u deceniju nivo testosterona je samo još niži. Važno je znati da ovaj hormon nije važan isključivo za seksualnu funkciju, želju, čvrstinu erekcije, već i za gustinu kostiju na primer, ali i niz drugih funkcija tela. Recimo, muškarci sa manjkom testosterona imaju manju mišićnu masu, lošije su raspoloženi, kvalitet sna im nije zadovoljavajući. Zbog toga mogu da budu umorni, neraspoloženi, depresivni, a odluke koje donose u ličnom i poslovnom životu umnogome zavise i od nivoa testosterona, to je naučno dokazano – odgovara stručnjak.

Muški PMS

Medicina nije priznala ni postojanje PMS kao zdravstvenog problema, pa evo nečega gde muškarci i žene dele sličnu muku. Naime, o zdravstvenim aspektima „muškog PMS“ – IMS (iritativnog muškog sindroma) ne znaju gotovo ništa ni sami muškarci ni žene. Svakako su, prema mišljenju dr Popovića, nedovoljno informisani i uključeni i lekari drugih specijalnosti, pre svega opšte prakse.

Muškaraca nega, muškarac nega, muškarac
foto: Shutterstock

– Za muškarce ali i žene koje sa njima dele partnerski i intimni život i prostor je korisno da znaju da neki simptomi koji su posledica hormonske aktivnosti itekako utiču na promene u ponašanju muškarca. Od nas, muškaraca, nekako se podrazumevano traži da imamo razumevanje za žene kada su u periodu PMS. I treba da ga imamo. Saživeli smo se sa tim jer je to opštepoznati pojam i kanališe se kako je ko u mogućnosti – realno rezonuje dr Gordan Popović i pojašnjava:

– Kod muškarca pre svega treba da imamo u vidu godine života. Testosteron je tu u toku celog životnog veka, sa velikim uticajem na spomenute funkcije. Ali, i to zavisi od još nekih faktora: kilaže, životnih navika, metabolizma šećera i masti. Što je čovek gojazniji i sa više masnog tkiva u organizmu, to je nivo testosterona niži. Ako se na vreme ne reguliše, problemi su izvesni i teže se rešavaju. Stoga je jedna od važnijih poruka da muškarci koji su gojazni i imaju probleme sa regulisanjem nivoa glukoze u krvi obavezno provere testosteron. Srčane tegobe i visok krvni pritisak takođe mogu da budu povezani sa manjkom testosterona, a uzročno posledična veza je dokazana i sa holesterolom.

muškarac, tužan, patnja, tuga
foto: Profimedia

– Nije svaka fizička aktivnost adekvatna za vraćanje nivoa testosterona, pa je zato uz rezultate potrebna konsultacija sa stručnjakom. Dovoljno sna je neophodno da se nivo testosterona poveća, ali manjak ovog hormona prouzrokuje probleme sa spavanjem, pa dolazi do jedne vrste vrzinog kola. Psihički, ali i fizički stresovi takođe utiču, kao i način ishrane i pušenje – podseća urolog i seksolog.

Preventivni pregledi imaju svoju svrhu i razloge zašto bi ih trebalo raditi. Već posle 45. godine života, a nakon 50. i obavezno, muškarci bi trebalo da odu jednom godišnje kod urologa čak i kada nemaju nikakvih problema.

muskarci, problemi, doktor, lekar, zdravlje
foto: Shutterstock

– Kada postoje neki simptomi, to bi trebalo da bude i češće. Ima i savesnih muškaraca, iako su u manjini. Uglavnom se kao što je i uobičajeno, čeka da „muka“ natera, pa se onda ide urologu. Međutim, želim da naglasim da kada je urologija u pitanju, posebno kod muškaraca, ne treba čekati da se pojave simptomi – apeluje dr Popović.

doktor
foto: Shutterstock

Urološke infekcije su nešto što najpre ljude animira da se odmah jave lekaru. Simptomi su neprijatni, ljudi se i uplaše, pa tako učestalo mokrenje, bolovi pri mokrenju, posebno pojava krvi u mokraći, jesu znaci zbog kojih se pacijenti javljaju, kaže dr Gordan Popović i podseća još jednom:

– Ima mnogo ozbiljnijih bolesti koje su asimptomatske, kao što je karcinom prostate. Kada u tom slučaju krenu simptomi, uglavnom se već radi o odmakloj fazi bolesti. Zato se treba javljati urologu preventivno, a iskusan stručnjak će u odnosu na konkretnu situaciju odrediti dijagnostičke metode i načine tretiranja problema ako postoji, uz najviši mogući interes pacijenta kao jedini cilj.

(Kurir.rs/eklinika.Telegraf.rs)

Bonus video:

02:41

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track