TATA JE SAMO TRAŽIO DA JEDE PITU S MESOM I SLANINICU: A onda smo shvatili da je to SIMPTOM opake bolesti, umro je 3 godine kasnije
Foto: Profimedia

TEŠKO OBOLJENJE

TATA JE SAMO TRAŽIO DA JEDE PITU S MESOM I SLANINICU: A onda smo shvatili da je to SIMPTOM opake bolesti, umro je 3 godine kasnije

Zdravlje muškaraca -

Jedan Britanac podelio je svoju priču koju je preživeo sa ocem koji je oboleo od demencije.

Naime, kako je izjavio, njegov otac je bio zdrav, oduvek bio samostalan, išao u kupovinu i sam spremao hranu. Onda je imao operaciju leđa 2019, posle koje se manje kretao pa su ga sin i snaja snabdevali namirnicama.

Ono što je uvek bilo na listi potrebnih stvari je pita sa svinjetinom i slaninom, što im i nije bilo čudno jer su znali da je voli. A onda je krenula situacija da se menja.

- Često je u frižideru imao te pite, ali on je tražio još. Zašto bi ih tražio ako ni ono prethodno nije pojeo? Tada mi je sve postalo jako čudno. Jednom smo se vratili sa letovanja i otac mi nije delovao u redu u poređenju kakav je bio ranije - iskreno govori njegov sin, prenosi "Metro".

- Iako je otac imao 83 godine, uvek je imao oštar um, bio u toku sa aktuelnostima, a onda je počeo da nam priča stvari i posle nekog vremena da ih ponavlja.

- Možda nismo hteli da priznamo ali je očigledno bilo da je otac imao demenciju. Počeo je češće da nas zove, ponekad i nekoliko puta dnevno. Jednom nas je zvao vidno uznemiren jer je razbio staklenu posudu pokušavajući da skuva nešto. Rešili smo da pozovemo lekara i da ga pregleda. On je posle testova ustanovio da ima uznapredovanu demenciju, ali da će nam pomoći da se svi zajedno izborimo sa tim.

Jednog dana se onesvestio pa je završio u bolnici, a po izlasku odatle odvezli su ga u starački dom. Tamo mu se stanje polako pogoršavalo, toliko da ga je sin jednog dana čuo kako sve psuje. Ubrzo je i preminuo, a on je shvatio da nikad više neke stvari neće biti iste.

On i supruga su rešili da pomognu udruženju koje se bori protiv demencije i Alchajmera tako što volontiraju i razgovaraju sa bolesnima. Ono što tvrde jeste da se mora biti strpljiv u nezi obolelih od Alcajmera.

(Kurir.rs/ Metro/ Telegraf)

Bonus video:

00:50

OVO SU SIMPTOMI KOJI SIGNALIZIRAJU ALCHAJMER! Doktor Ilić za Kurir TV: Važno je kada se započinje lečenje, BOLEST SE MOŽE IZMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track