Najnovije vesti

NE IGNORIŠITE OTEŽANO MOKRENJE I BOLOVE U KARLICI: Ovo su najčešći znaci UPALE PROSTATE
Foto: Promo

MUŠKARCI OPREZ

NE IGNORIŠITE OTEŽANO MOKRENJE I BOLOVE U KARLICI: Ovo su najčešći znaci UPALE PROSTATE

Zdravlje muškaraca -

Prostatitis je poremećaj prostate koji je najčešće povezan sa upalom. Dovodi do bolnog i otežanog mokrenja kao i do bola u preponama, karličnom predelu ili genitalijama.

Uzrok prostatitisa su često bakterijske infekcije, ali ne u svim slučajevima. Ovo je veoma ozbiljno oboljenje koje može dati ozbiljne komplikacije ako se lečenje ne otpočne na vreme. Komplikacije nelečenog prostatitisa mogu biti sterilitet, rak prostate, učestale infekcije urinarnog trakta, upale testisa i semenika.

Postoje četiri tipa prostatitisa:

Akutni bakterijski prostatitis je bakterijska infekcija prostate obično sa iznenadnim, teškim simptomima. Izazivaju infekcije koje su se proširile iz drugih delova urinarnog ili reproduktivnog sistema.

Hronični bakterijski prostatitis je ponavljajuća bakterijska infekcija obično sa manje izraženim simptomima. Ima isti uzrok kao i akutna bakterijska infekcija. Može se desiti kada lečenje akutne infekcije nije bilo dovoljno dugo sprovođeno pa nisu uklonjene sve bakterije.

Hronični prostatitis/sindrom hroničnog karličnog bola i problemi sa urinarnim traktom bez dokaza o infekciji. Nastaje kombinacijom više faktora. To uključuje prethodnu infekciju, disfunkciju nervnog i imunog sistema, stres i hormonski disbalans.

Asimptomatski inflamatorni prostatitis – znaci upale prostate bez simptoma. Ovaj oblik prostatitisa nema poznati uzrok i obično se otkriva tokom pregleda za druga medicinska stanja.

Simptomi prostatitisa mogu varirati u zavisnosti od vrste poremećaja. Mogu uključivati bol i osećaj peckanja prilikom mokrenja, poreškoće sa mokrenjem, posebno u toku noći, pojavu hitne potrebe za mokrenjem, zamućen urin, bol u stomaku, prepornama i donjem delu leđa, bol u predelu penisa i testisa, bolnu ejakulaciju, groznicu, bolove u mišićima i druge simptomi slične gripu.

Kao posledica upale prostate mogu se javiti bakterijske infekcije krvi
Kao posledica upale prostate mogu se javiti bakterijske infekcije krvifoto: Shutterstock

Kada je potrebno posetiti lekara?

Ukoliko osećate neki od navedenih simptoma, potrebno je što pre posetiti lekara kako bila postavljena prava dijagnoza i određena terapija.

Hitnu lekarsku pomoć potražite ako osećate nemogućnost mokrenja, bolno i otežano mokrenje praćeno groznicom, ako primetite krv u urinu, kao i nelagodnost i bol u predelu karlice navodi Mayo Clinic.

Ko je izložen riziku od prostatitisa?

ovom zdravtsvenom problemu izložene su pretežno mlade ili osobe srednjih godina koje su prethodno imale prostatitis, infekciju urinarnog ili reproduktivnog sistema. Zatim, pacijenti koji imaju HIV infekciju i pacijenti koji su koristitli urinarni kateter. Dodatni faktori rizika su izloženost psihološkom stresu i oštećenje nerava u predelu karlice usled operacije ili traume.

Koje komplikacije mogu proizaći nakon prostatitisa?

Kao posledica upale prostate mogu se javiti bakterijske infekcije krvi, infekcije koja se širi u gornju karličnu kost illi donji deo kičme, anksioznost i depresiju kao i seksualnu disfunkciju i neplodnost. Stručnjaci i dalje istražuju da li hronična upala prostate nosi uvećani rizik od nastanka raka prostate.

Kako se prostatitis leči?

Lečenje prostatitisa zavisi na prvom mestu od vrste zapaljenja. Kod hroničnog, bakterijskog prostatitisa najčešće se prepisuju antibiotici. Akutne bolesti mogu zahtevati davanje antibiotika intravenski u medicinskim ustanovama i kratku hospiralizaciju. Ceo tok lečenja traje obično od 4-6 nedelja a u ozbiljnijim slučajevima i duže.

(kurir.rs/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track