"MALIŠU KOJI JE DOŠAO NA SVET TREBALO JE DA VOLIM A NISAM MOGAO": I muškarci mogu da razviju ozbiljnu POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU
Foto: Profimedia

NI TATE NEKADA NISU OKEJ A PLAŠE SE DA KAŽU

"MALIŠU KOJI JE DOŠAO NA SVET TREBALO JE DA VOLIM A NISAM MOGAO": I muškarci mogu da razviju ozbiljnu POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU

Zdravlje muškaraca -

I očevi su podložni razvoju postporođajne depresije koliko i majke, nalazi su nove studije sprovedene na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. Uzimajući u obzir činjenicu da je u periodu trudnoće i nakon porođaja fizičko i mentalno zdravlje očeva i majki fino ispretpletano, bavljenje zdravljem muškaraca može biti od pomoći u lečenju majki od postporođajne depresije.

- Dosta očeva je pod stesom. Oni su uplašeni i bore da održe razvnotežu između poslovnog i privatnog života, kao i da u sve uklope svoje roditeljske dužnosti. A veća je verovatnoća da će žena kod koje postoji rizik od pojave postporođajne depresije razviti ovaj poremećaj ako joj je partner depresivan, objašnjava vođa studije dr Sem Vejnrajt.

Uz saglasnost majki, istraživači su ispitali 24 novopečenih očeva i otkrili da je 7 od njih pozitivno na ovo mentalno oboljenje. Studija procenjuje da otprilike 8 do 13 odsto novih očeva razvije postporođajnu depresiju.

Muškarce niko ne pita za zdravlje kada se supruga porađa

Ideja o studiji je nastala slučajno, kada je dr Vejnrajt načuo kako očevi, ispred soba gde su se nalazile njihove supruge prilikom nekog medicinskog zahvata, komentarišu da su pod stresom, ali da ne žele da njihova partnerka to primeti jer žele da im budu siguran oslonac. On je potom krenuo da razgovara sa očevima u čekaonicama i ispituje da li imaju određena stanja, poput visokog pritiska.

- Cilj ovog istraživanja je bilo pronalaženje načina da se pomogne muškarcima da ostanu zdravi kako bi i njihov odnos sa suprugom ali i porodica bili zdravi”, objašnjava dr Vejnrajt i napominje da “muškarcima često nije dobro, ali njih niko ne pita za zdravlje u periodu kada im se supruga porađa.

otac, tata, čovek, beba
foto: Profimedia

Sramota ih je da pričaju o svojim problemima

Jedan od očeva priznao je da je imao problema, ali da nije govorio o njima zbog postojanja stigme.

- Mislio sam da sam odličan muž, sve do porođaja i nakon što mi se sin rodio imao sam neki čudan osećaj i sve se promenilo. Osećao sam krivicu i sramotu što smo na svet doneli ovog mališu kojeg bi trebalo da volim najviše na svetu, a nisam to osećao.

Veoma je teško mladim muškarcima da se obrate za pomoć lekarima, pogotovu kada je period očinstva u pitanju, objašnjava Vejnrajt, jer je to za njih period kada smatraju da treba da budu jaki zbog supruge i nove bebe. Sveobuhvatni cilj ovog istraživanja je da se bolje razume kako da se pomogne muškarcima da ostanu zdravi tako da i njihovi odnosi i porodice budu zdravi, jer “muškarcima često nije dobro, ali njih niko ne pita za zdravlje u periodu kada im se supruga porađa”.

postporođajna depresija
foto: Shutterstock

Šta je postporođajna depresija?

Postporođajna depresija je vrsta depresije koja se javlja nakon porođaja i pogađa do 15% žena širom sveta. Žene sa postporođajnom depresijom doživljavaju emocionalne uspone i padove, čest plač, umor, krivicu, anksioznost i mogu imati problema sa brigom o svojoj bebi. Postporođajna depresija se može lečiti lekovima i savetovanjem.

Postoje tri različite vrste postporođajnih poremećaja raspoloženja: postporođajna tuga ili “bejbi bluz”, postporođajna depresija i postporođajna psihoza. Postporođajna tuga je česta pojava i čak 75% žena je iskusi nakon porođaja. Samo 15% njih dalje razvije postporođajnu depresiju, a tek svaka 1.000 osoba razvije postporođajnu psihozu.

Izvor: NY Post/Cleveland clinic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track