OPIPAJ ILI OSVETLI, ALI SE PREGLEDAJ: Svaki muškarac za minut može SAM da proveri da li boluje od RAKA TESTISA, a evo i KAKO
Foto: Shutterstock

Novembar je mesec muškog zdravlja

OPIPAJ ILI OSVETLI, ALI SE PREGLEDAJ: Svaki muškarac za minut može SAM da proveri da li boluje od RAKA TESTISA, a evo i KAKO

Zdravlje muškaraca -

Postoje dve vrste raka koje samo pogađaju muškarce, a koji su izuzetno opasni, a mogu biti i smrtonosni ako se ne otkriju na vreme – rak prostate i testisa. Dok rak prostate ume da bude podmukla bolest koja nije lako uočljiva, rak testisa je moguće detektovati na vrlo jednostavan način i time sprečiti njegovo dalje širenje.

Rak prostate obično pogađa stariju populaciju i nema očigledne simptome, dok se rak testisa javlja kod mlađih muškaraca. Međutim, istraživanja su pokazala da trećina muškaraca nikad nije uradila samopregled koji je prvi korak u prevenciji ovog oblika kancera.

Rak testisa spada u ređi oblik ove bolesti, i prema svetskim podacima 2020. godine zabeleženo je 74.500 novih slučajeva. Kada je u pitanju Evropa, rak testisa je najčešći oblik raka koji pogađa mlade muškarce. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje i prevenciju kancera, u Srbiji je 2020. godine zabeleženo 389 novih slučajeva oboljevanja od ove bolesti, dok je 48 muškaraca od nje preminulo. Od raka prostate iste godine obolelo 3.144 muškarca, a čak 1.251 njih je preminulo.

Urolog, pregled kod doktora
foto: Shutterstock

- Rak testisa ne samo da je jedan od najređih oblika ove vrste bolesti, nego je i oblik koji je najlakše lečiti. Zato je veoma bitno da muškarci rade samopregled i da znaju na šta treba da obrate pažnju – poručuju lekari.

Simptomi raka testisa

Uobičajeni simptom raka testisa su bezbolni otok ili kvrga na jednom od testisa, ili bilo kakva promena u njihovom obliku ili teksturi. Ako primetite ili posumnjate na prisustvo bilo kojeg od ova dva simptoma, neophodno je da se odmah javite lekaru. Na oprezu posebno treba da budu muškarci koji imaju genetsku predispoziciju za ovo oboljenje, jer oni imaju četiri puta veću šansu da obole.

Ovo je najlakši način otkrivanja raka testisa

Postoji veoma lak način da otkrijete da li je sve u redu sa vašim testisima, a to je da uperite lampu u njih. Ako svetlo prolazi, znači da je izbočina na koju sumnjate najverovatnije nakupljena tečnost i nemate o čemu da brinete. Ipak, kako biste bili u potpunosti sigurni u svoje zdravlje, najbolje je da ovakav test sprovede vaš lekar.

Izvor: Zoomdoc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track