"KADA STE ČULI DA NEKI MUŠKARAC IDE REDOVNO KOD UROLOGA?" Genetičarka otkrila najčešće uzroke neplodnosti kod naših ljudi
Foto: Shutterstock

kurir tv

"KADA STE ČULI DA NEKI MUŠKARAC IDE REDOVNO KOD UROLOGA?" Genetičarka otkrila najčešće uzroke neplodnosti kod naših ljudi

Zdravlje muškaraca -

Žene nisu i ne mogu biti jedini problem ako izostane trudnoća. Milica Filipović, genetičarka, gostovala je u emisiji "Puls Srbije", a u razgovoru sa voditeljima Milicom Marković i Milošem Anđelkovićem, otkrila je neke zabrinjavajuće podatke o neplodnosti u Srbiji - da skoro 52 odsto parova ima jedno dete, 40 odsto dvoje, a samo 6,7 odsto troje dece.

Na neplodnost utiču i nezdrav život, loša ishrana i gojaznost, alkohol, nikotin, a posebno se ističe uticaj zagađene životne sredine. Filipović je, čak, naglasila da ne mora nužno biti genetika faktor koji utiče na plodnost, odnosno neplodnost.

Milica Filipović
foto: Kurir tv

- Sterilitet je trajno stanje i nije tako lako rešivo. Rešava se, najčešće nekim medicinskim zahvatom... To je trajno. Infertilnost je stanje koje se leči i ono je najčešće uzrokovano svim faktorima koje smo pomenuli, ali može biti uzurokovano i genetikom, koje savremena medicina može da reši i to, najčešće, kroz popularnu veštačku oplodnju - tvrdi Filipović.

- Prema nekim i nejasnim statistikama, jer genetika je mlada nauka, da kažemo da negde sa malo manje od 30 odsto participira genetika u neplodnosti. Do skoro se verovalo da je infertilnost rezervisana za žene, a dokazalo se da je isti procenat vezan i za muškarce. Prirodno je da par koji pokušava da zatrudni i jedan i drugi partner treba da idu na pretrage. Ne mora nužno biti reproduktivni problem... - istakla je Filipović.

05:52

KADA STE ČULI DA NEKI MUŠKARAC IDE REDOVNO KOD UROLOGA? Genetičarka za Kurir o osnovnim razlozima neplodnosti u Srbiji:

Kako je ranije bilo uobičajeno da samo žene redovno idu na ginekološke preglede, Filipović je problem predstavila pitanjem: Kada ste čuli da neki muškarac ide redovno kod urologa?

- Prva i osnovna stvar su brisevi i spermogram. Postoje neke numeričke nepravilnosti, osobe koje imaju poremećen broj hromozoma, u ovom trenutku postoji i klinika u Srbiji koja se uspešno bavi prevazilaženjem tog problema. Mnogo češće u praksi virusne i bakterijske infekcije kao i poremećaji vena, dovode do otežavanja zatrudnjivanja. Zato je neophodno da i urolog na osnovu nalaza proceni šta dalje - rekla je Filipović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:04

TEODORA SE SUSRELA SA SEKUNDARNIM STERILITETOM: Evo šta to znači i kako da besplatno dobijete vantelesnu od Grada Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track