MUŠKARCI IMAJU SVE MANJE SPERMATOZOIDA: Ove ŠTETNE MATERIJE su najčešći razlog
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

MUŠKARCI IMAJU SVE MANJE SPERMATOZOIDA: Ove ŠTETNE MATERIJE su najčešći razlog

Zdravlje muškaraca -

Izloženost insekticidima povezana je s nižom koncentracijom spermatozoida kod odraslih muškaraca širom sveta, zaključak je nove analize 25 istraživanja koja su obuhvatila period od gotovo 50 godina. Tim istraživača iz Italije i SAD tvrdi da je to najtemeljnija analiza do sada.

- Razumevanje kako insekticidi utiču na koncentraciju spermatozoida kod ljudi ključno je s obzirom na njihovu rasprostranjenost u okruženju i dokumentovane opasnosti za polno zdravlje - kaže Loren Elis, naučnica na Univerzitetu Nortvestern.

Zagađenje takođe utiče na gubitak spermatozoida

Elis i kolege analizirali su podatke 1.774 odrasla muškarca na četiri kontinenta (Azija, Sjverna Amerika, Južna Amerika i Evropa) u 21 populaciji koja je bila izložena organofosfatima i N-metil karbamatima, piše portal Science Alert.

- Bez obzira da li su u pitanju manje ili veće studije, postojala je konzistentna povezanost između povećane izloženosti insekticidima sa smanjenom koncentracijom sperme - objašnjava viši autor Melisa Peri, epidemiolog i mikrobiolog sa Univerziteta Džordž Mejson.

Postoje i drugi važni faktori koji mogu uticati na plodnost. Zagađenje povezano je s manjom proizvodnjom spermatozoida kako kod ljudi, tako i kod životinja.

Nedavna istraživanja na miševima pokazuju da zagađenje podstiče gubitak proizvodnje spermatozoida putem upalnih procesa u njihovim mozgovima.

Zagađenje povezano je s manjom proizvodnjom spermatozoida kako kod ljudi, tako i kod životinja
Zagađenje povezano je s manjom proizvodnjom spermatozoida kako kod ljudi, tako i kod životinjafoto: Shutterstock

Neophodno je smanjti izloženost insekticidima

Kada je reč o organofosfatima, tim preporučuje dalja istraživanja posebno o glifosatu, budući da su proučavani njegovi neurotoksični efekti, no, podaci o njegovom uticaju na proizvodnju spermatozoida čini se da nedostaju.

Takođe postoje ograničena istraživanja o N-metil karbamatima, ali rezultati i dalje pokazuju jasnu povezanost.

- Dostupni dokazi dosegli su tačku u kojoj moramo poduzeti regulatorne mere kako bismo smanjili izloženost insekticidima - kaže Peri.

Dokazano je da su muški i ženski sterilitet jednako zastupljeni (40 odsto muški, 40 odsto ženski i 10 odsto zajednički problem, i 10 odsto sterilitet nepoznatog uzroka)

(kurir.rs/sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track