OVO SU SIMPTOMI "MUŠKE MENOPAUZE": Hormonske promene kod muškaraca dešavaju se postepeno, ali znaju da budu vrlo NEPRIJATNE
Foto: Shutterstock

problem o kome se ćuti

OVO SU SIMPTOMI "MUŠKE MENOPAUZE": Hormonske promene kod muškaraca dešavaju se postepeno, ali znaju da budu vrlo NEPRIJATNE

Zdravlje muškaraca -

Hormonske promene su prirodni deo starenja, ali iskustvo je različito za muškarce i žene. Za razliku od dramatičnijeg pada hormona koji se dešava kod žena tokom menopauze, promene polnih hormona kod muškaraca se dešavaju postepeno. Ovo je stanje koje se naziva muška menopauza.

Kod muškaraca, proizvodnja testosterona i drugih hormona opada tokom dugogodišnjeg perioda i posledice nisu nužno jasne. Ovaj postepeni pad nivoa testosterona naziva se hipogonadizam sa kasnim početkom ili nizak nivo testosterona u vezi sa uzrastom.

Prepoznavanje niskog nivoa testosterona

Test krvi se obično radi da bi se utvrdilo da li muškarac zaista doživljava andropauzu proverom sniženog nivoa testosterona. Nivoi testosterona kod muškaraca opadaju u proseku za oko 1 odsto godišnje nakon 40.

Međutim, većina starijih muškaraca i dalje ima nivoe testosterona u granicama normale, a procenjuje se da samo 10% do 25% ima nivoe koji se smatraju niskim.

Nizak nivo testosterona kod starijih muškaraca često ostaje neprimećen. Nivo testosterona se može proveriti testom krvi, ali testovi se ne rade rutinski. I mnogi muškarci koji imaju nizak nivo testosterona nemaju simptome. Pored toga, znaci i simptomi povezani sa niskim nivoom testosterona nisu specifični za nizak testosteron. Oni takođe mogu biti uzrokovani godinama, upotrebom lekova ili drugim uslovima, kao što je indeks telesne mase od 30 ili više.

Nizak nivo testosterona kod starijih muškaraca često ostaje neprimećen
Nizak nivo testosterona kod starijih muškaraca često ostaje neprimećenfoto: Shutterstock

Znaci i simptomi koji ukazuju na nizak nivo testosterona uključuju:

  • smanjena seksualna želja i aktivnost
  • smanjena spontana erekcija ili erektilna disfunkcija
  • umor i opšti gubitak energije
  • depresija, razdražljivost i/ili promene raspoloženja
  • neplodnost
  • naleti vrućine ili znojenje
  • povećanje telesne težine, posebno oko stomaka
  • loša koncentracija, kratkoročni gubitak pamćenja i pojava tzv.„magle u mozgu“

Mogu se javiti i anemija, problemi sa snom, smanjena energija

Takođe je moguće iskusiti povećanu pospanost, poremećaji spavanja, blaga, neobjašnjiva anemija, smanjena mišićna masa i snaga i povećane telesne masti.

Ako se potvrdi nizak nivo testosterona, preporučuje se dalje ispitivanje hormona
Ako se potvrdi nizak nivo testosterona, preporučuje se dalje ispitivanje hormonafoto: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju samo testiranje starijih muškaraca na nizak testosteron ako imaju znakove ili simptome. Ako početni test pokaže nizak nivo testosterona, test treba ponoviti da bi se potvrdili rezultati. Ako se potvrdi nizak nivo testosterona, preporučuje se dalje ispitivanje hipofize kako bi se utvrdio uzrok i isključili drugi nedostaci hormona.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/newsnetwork.mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track