OVO JE UBICA ZA MUŠKU PLODNOST: Evo kako vam vaš automobil ometa dobijanje bebe i šta morate da uradite
Foto: Profimedia

važno upozorenje

OVO JE UBICA ZA MUŠKU PLODNOST: Evo kako vam vaš automobil ometa dobijanje bebe i šta morate da uradite

Zdravlje muškaraca -

Zagrejana sedišta su izum vredan hvale, i pogotovu dobro dođu tokom hladnih, zimskih dana. Međutim, za muškarce mogu biti problematični, jer se toplota iz sedišta povezuje sa problemom neplodnosti. Zato stručnjaci pozivaju muškarce da razmisle o isključivanju grejača, zbog bojazni od moguće nepovratne štete na njihovu plodnost.

Glavni razlog zašto muškarci ne bi trebalo da uključuju grejanje u sedištima automobila jesu testiti, koji treba da budu za nekoliko stepeni hladniji nego ostatak tela kako bi imali optimalnu proizvodnju spermatozoida.

- Dok nam zagrejana sedišta ili električna ćebad mogu izgledati kao dobar način da se brzo zagrejemo tokom hladnih zimskih dana, produžena upotreba bi potencijalno mogla da predstavlja rizik za plodnost muškaraca povećanjem temperature testisa do nivoa koji može uticati na proizvodnju sperme. Iako je ovaj problem reverzibilan, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju preporučljivo je da razmislite da li vam je važnija udodnost u automobilu ili očuvanje reproduktivnog zdravlja – izjavio je dr Ipokratis Saris, konsultant za reproduktivnu medicinu, direktor "King's Fertility" u Londonu i portparol Britanskog društva za plodnost.

otac, tata, čovek, beba
foto: Profimedia

Proizvodnja sperme zahteva da testisi održavaju temperaturu nekoliko stepeni nižu od ostatka tela, što je prirodno postignuto njihovim eksternim pozicioniranjem koje im omogućava da budu hladni, objašnjavaju stručnjaci.

- Već neko vreme znamo da zagrevanje testisa uzrokovano nošenjem uskih pantalona ili predugim sedenjem za volanom vozila može da smanji proizvodnju sperme. Stoga, logično, pretpostavljam da bi upotreba grejnih sedišta u automobilu ili električnih ćebadi tokom ovog hladnog udara mogla da učini istu stvar. Moj savet svim muškarcima koji planiraju trudnoću sa svojom partnerkom jeste da isključe zagrevanje sedišta u automobilu i električnu ćebad, jer bi to moglo da napravi veliku razliku u željenom rezultatu – ističe Alan Pejsi, stručnjak za mušku plodnost i profesor andrologije na Univerzitetu u Mančesteru.

Izvor: NDTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track