KAMEN U PROSTATI ČESTO JE BEZ SIMPTOMA: Evo kako da ga prepoznate i sprečite komplikacije i infekcije
Foto: Shutterstock

slušajte svoje telo

KAMEN U PROSTATI ČESTO JE BEZ SIMPTOMA: Evo kako da ga prepoznate i sprečite komplikacije i infekcije

Zdravlje muškaraca -

Kako muškarci stare, mogu razviti kamenje u prostati, koje može biti bolno i dovesti do komplikacija ako se ne leči. Kamenje u prostati nekada ne izaziva nikakve simptome, ali kada se pojave, mogu varirati od blagih do ozbiljnih.

Uobičajeni simptomi kamena u prostati uključuju:

  • bolno mokrenje
  • otežano pokretanje i zaustavljanje mokrenja
  • učestalo mokrenje
  • nepotpuno pražnjenje bešike
  • krv u urinu ili semenu
  • bol ili nelagodnost u preponama ili donjem delu leđa
  • bolnu ejakulaciju

Pored uobičajenih simptoma, neki muškarci sa kamenom u prostati mogu takođe imati groznicu, osećaj hladnoće i opšti osećaj malaksalosti. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju prostate, koja se može javiti kada kamenje blokira protok urina i nagomilavanje bakterija u prostati.

Važno je potražiti medicinsku pomoć ako osetite bilo koji od ovih simptoma, jer nelečeni kamen u prostati može dovesti do komplikacija kao što su infekcije urinarnog trakta i hronični prostatitis.

U nekim slučajevima kamen u prostati može izazvati upalu i infekciju
U nekim slučajevima kamen u prostati može izazvati upalu i infekcijufoto: Shutterstock

Kamen može biti veličine zrna peska ali i kao loptica za golf

Kamen u prostati, takođe poznat kao kamenac prostate, je mineralna naslaga koja se formira u prostatnoj žlezdi. Sastoje se od kalcijuma i drugih minerala koji se akumuliraju tokom vremena. Ovo kamenje može biti veličine od zrna peska do velikih kao loptica za golf. Oni takođe mogu biti pojedinačni ili višestruki i mogu biti prisutni godinama bez izazivanja simptoma.

Iako kamen u prostati ne daje uvek simptome, može dovesti do komplikacija ako se ne leči ili čak oštećenja bešike ili bubrega. U nekim slučajevima mogu izazvati upalu i infekciju prostate, što dovodi do bola, nelagodnosti i poteškoća sa mokrenjem.

Kamenje u prostati takođe može ometati tačnost skrininga raka prostate, jer se može pogrešiti sa kanceroznim izraslinama na slikovnim testovima.

Dijagnoza putem testova krvi u ultrazvuka

Dijagnoza kamena prostate uključuje fizički pregled, testove krvi i slikovne testove kao što je ultrzvuk. Vaš lekar može takođe da uradi biopsiju kako bi potvrdio prisustvo kamenja i isključio rak prostate.

Tokom fizičkog pregleda, vaš lekar može osetiti bilo kakve abnormalnosti u prostati, kao što su otok ili osetljivost. Testovi krvi mogu pomoći da se utvrdi da li postoje znaci infekcije ili upale u prostati.

pregled kod urologa
foto: Shutterstock

Opcije lečenja kamena u prostati uključuju lekove koji pomažu u rastvaranju kamenja, ili u težim slučajevima, operaciju za njihovo uklanjanje.

Tačan uzrok nastanka kamena u prostati je nepoznat, ali faktori koji mogu doprineti njihovom nastanku su hronični prostatitis, nedostatak ejakulacije, infekcije urinarnog trakta i povećanje prostate. Muškarci koji su bili podvrgnuti terapiji zračenjem za rak prostate takođe su pod većim rizikom od razvoja kamena u prostati.

Lečenje kamena u prostati obično uključuje lekove koji pomažu u rastvaranju kamenja ili operaciju za njihovo uklanjanje. U nekim slučajevima, promene u načinu života kao što je povećanje unosa tečnosti ili praktikovanje redovne ejakulacije takođe mogu pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u prostati.

Prenela:O.M.

(izvor: allohealth.care/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track