Šta znači ako vam je dijagnostikovana uvećana prostata? Ovo su najčešći suptilni simptomi
Foto: Shutterstock

važno je prepoznati

Šta znači ako vam je dijagnostikovana uvećana prostata? Ovo su najčešći suptilni simptomi

Zdravlje muškaraca -

Prostata prolazi kroz dva ciklusa rasta u životu muškarca, prvi je u periodu puberteta, a drugi oko 25. godine. Prostata nastavlja da raste tokom celog života muškarca, zbog čega je prilično uobičajeno da muškarci razviju uvećanu prostatu kako stare.

Ova pojava je takođe poznata kao benigna hiperplazija prostate, a portal MedlinePlus navodi da 90% muškaraca starijih od 80 godina razvije uvećanu prostatu samo zbog starosti. Uvećana prostata nije povezana sa povećanim rizikom od raka prostate.

Najčešći suptilni simptomi uvećane prostate

Muškarci sa uvećanom prostatom možda i nisu svesni da imaju uvećanu prostatu jer možda nemaju nikakve simptome.

Međutim, ovo su neki od najčešćoih simtpoma koji se javljaju kod većine muškaraca sa ovim problemom:

  • česta potreba za mokrenjem, posebno noću
  • muškarci sa uvećanom prostatom mogu imati problema da počnu sa mokrenjem ili ne mogu u potpunosti da isprazne bešiku.
  • uvećana prostata takođe može izazvati slab mlaz urina

Vaši simptomi, veličina prostate i drugi zdravstveni problemi mogu odrediti pravi tok lečenja ako vam se dijagnostikuje uvećana prostata.

Vaš lekar bi takođe mogao da preporuči da vežbate duže zadržavanje urina ili da radite na jačanju karličnog dna.
Vaš lekar bi takođe mogao da preporuči da vežbate duže zadržavanje urina ili da radite na jačanju karličnog dna.foto: Shutterstock

Smanjite unos tečnosti i kofeina, radite jačanje karličnog dna

Smanjenje količine tečnosti i ograničavanje alkohola i kofeina mogu biti opcije za smanjenje simptoma uvećane prostate. Vaš lekar bi takođe mogao da preporuči da vežbate duže zadržavanje urina ili da radite na jačanju karličnog dna.

Lekovi kao što su alfa blokatori za opuštanje prostate i inhibitori 5-alfa reduktaze za smanjenje rasta prostate takođe mogu pomoći u lečenju uvećane prostate.

Ako terapija ne pomaže, opcija je operacija

Ako lekovi i promene u načinu života ne umanje simptome, postoji nekoliko minimalno invazivnih procedura za proširenje uretre ili razbijanje tkiva prostate. Operacija je takođe opcija za uklanjanje tkiva prostate, navodi Nacionalni institut za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege.

Iako su muškarci stariji od 40 godina u većem riziku od razvoja uvećane prostate, takođe biste mogli da budete u opasnosti ako i članovi vaše porodice imaju to stanje. Gojaznost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 povećavaju rizik od uvećanja prostate. Takođe je veća verovatnoća da ćete imati uvećanu prostatu ako ne vežbate.

Prenela: O.M.

(izvor: healthdigest.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track