Da li ste znali da ova vrsta hrane leči erektilnu disfunkciju? Prvi korak je manje mesa i mlečnih proizvoda
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

Da li ste znali da ova vrsta hrane leči erektilnu disfunkciju? Prvi korak je manje mesa i mlečnih proizvoda

Zdravlje muškaraca -

Veganska ishrana poboljšava seksualni život muškaraca i leči erektilnu disfunkciju, nalazi su najnovijih istraživanja.

Neki uobičajeni neželjeni efekti lečenja raka prostate uključuju erektilnu disfunkciju i urinarnu inkontinenciju. Ali novo istraživanje pokazuje da je ishrana koja ograničava meso i mlečne proizvode, ali je bogata voćem, povrćem, žitaricama i orašastim plodovima, povezana sa poboljšanim simptomima.

Tim sa Medicinskog fakulteta Grosman Univerziteta u Njujorku i Medicinskog fakultata na Harvardu koji je sproveo istraživanje nad 3.500 muškaraca sa rakom prostate otkrio da je ishrana zasnovana na biljkama poboljšala seksualni život muškaraca do 11 odsto - a istraživači su rekli da bi rezultati mogli da budu primenljivi na muškarce koji uzimaju druge lekove koji smanjuju libido i izazivaju erektilnu disfunkciju, kao što su antidepresivi.

Slično tome, rezultati su otkrili do 14 posto bolje rezultate za zdravlje urinarnog sistema, sa manje slučajeva inkontinencije, opstrukcije i iritacije.

- Naši nalazi pružaju nadu onima koji traže načine da poboljšaju kvalitet svog života nakon operacije, zračenja i drugih uobičajenih terapija za rak prostate, što može izazvati značajne neželjene efekte. Dodavanje više voća i povrća u ishranu, uz smanjenje mesa i mlečnih proizvoda, jednostavan je korak koji pacijenti mogu da preduzmu – izjavila je autorka studije dr Stejsi Loeb.

Prostata
foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Smatra se da je studija, objavljena u časopisu “Cancer”, prva koja pokazuje bolje zdravlje urinarnog sistema kod pacijenata sa rakom prostate na osnovu ishrane.

Prethodno istraživanje istog tima otkrilo je da biljna ishrana takođe može da smanji rizik od razvoja raka prostate.

- Dokazano je da dijetetska vlakna, polifenoli i antioksidansi koji se nalaze u biljnoj hrani poboljšavaju metabolizam glukoze, smanjuju upalu i na kraju poboljšavaju funkciju endotela – na primer, olakšavaju protok krvi do penisa što je od suštinskog značaja za erektilnu funkciju. Nasuprot tome, prethodne studije su otkrile da je konzumacija mesa povezana sa lošijom erektilnom funkcijom, tako da mogući mehanizmi uključuju kombinaciju direktnih koristi od hranljivih materija u biljnoj hrani, kao i smanjenje količine hrane životinjskog porekla – objašnjava dr Loeb.

Lečenje raka prostate može uticati na seksualni život tako što oštećuje nerve koji su muškarcima potrebni da bi postigli erekciju. Drugi tretmani mogu uticati na nivoe hormona potrebnih za postizanje i održavanje erekcije.

Izvor: Daily Mail/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track