Mikroplastika pronađena u ljudskim testisima: "Prestanite da podgrevate hranu u plastičnim posudama u mikrotalasnoj"
Foto: Shuterstock

ALARMANTNO

Mikroplastika pronađena u ljudskim testisima: "Prestanite da podgrevate hranu u plastičnim posudama u mikrotalasnoj"

Zdravlje muškaraca -

U testisima je pronađena mikroplastika. Ovo je posebno alarmantno jer testisi, kao i mozak, imaju posebnu krvnu barijeru kroz koju ništa ne bi trebalo da prođe.

Situacija sa mikroplastikom 2024. godine izgleda tako sa cigaretama početkom 1960-ih: to je opasnost po zdravlje koja se ne shvata dovoljno ozbiljno i hitno treba bolje istraživanje i regulaciju.

Najnovije loše vesti o mikroplastici i zdravlju ljudi pojavile su se prošle nedelje, kada je tim istraživača sa Univerziteta u Novom Meksiku pregledao uzorke 47 psećih i 23 ljudska testisa, uzete iz operacija sterilizacije i mrtvih tela. Svi ovi testisi su imali mikroplastiku unutra - bilo je 12 različitih vrsta mikroplastike unutar organa koji su proučavani, uključujući uobičajeni plastični materijal koji se koristi za pravljenje plastičnih posuđa i plastičnih boca.

Trejsi Vudraf, koja rukovodi Programom za reproduktivno zdravlje i zaštitu životne sredine na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku, a koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Business Insider da nije baš iznenađena pojavom mikroplastike u testisima.

- Već je pronađen u našem krvotoku i drugim ljudskim organima kao što su jetra, srce i pluća.

U martu je studija "Nev England Journal of Medicine" čak sugerisala da mikroplastika koja se nalazi u krvnim sudovima na našim vratovima može igrati važnu ulogu u riziku od srčanog i moždanog udara.

Takođe, mikroplastika je već pronađena u testisima u kineskoj studiji iz 2023. godine. U stvari, u brzom, sistematskom pregledu 2.000 istraživačkih radova o mikroplastici koje je Vudraf uradio za kalifornijske zakonodavce prošle godine, ona i njen tim su otkrili da mikroplastika može štetiti reproduktivnom zdravlju muškaraca i žena, ali i povećati rizik od raka i oštetiti pluća.

Stručnjak za reproduktivnu urologiju, dr Ranjith Ramasami, naglasio je da je veoma zabrinjavajuće ako je tačno da mikroplastika napada testise.

- Jedina dva organa u ljudskom telu koja su u celini zaštićena su testisi i mozak, rekao je Ramasami i dodao:

- Mislim da prvo treba da proučimo kako je mikroplastika uopšte dospela tamo."

- Ima smisla da mikroplastika može završiti u organima poput srca ili bubrega. Mikroplastika dolazi iz svega što konzumiramo i udišemo, uključujući prašinu, posude za hranu, šminku i boce za vodu. Male čestice koje konzumirate kroz usta putuju do creva, zatim ulaze u krvotok i napadaju sve delove tela, od pluća do jetre. Ali štetne materije bi trebalo lakše da uđu u jajnike žene, koji su „natopljeni krvlju” unutar tela, nego u testise muškarca. Šokiran sam - dodao je Ramasami.

Zanimljivo je da muškarci stariji od 55 godina u ovoj novoj studiji nisu imali toliko mikroplastike u svojim telima kao mlađi muškarci.

Međutim, ranije studije pokazuju da mikroplastika ima sposobnost da prodre kroz krvno-moždanu barijeru. A ako rezultati ove nove studije o testisima budu istiniti u drugim laboratorijama, to bi definitivno bio znak da isto važi i za muške testise.

Međutim, Ramasami upozorava da moramo bolje proučiti šta se zapravo dešava sa mikroplastikom u našim telima i tačno kako ona utiče na naše zdravlje, pre nego što počnemo da ukazujemo na gutanje plastike kao najvažniji razlog za probleme sa plodnošću u savremenom svetu.

mikroplastika, mikroplastika u hrani
foto: Shuterstock

Naučnici ne razumeju zašto je mikroplastika loša - ali pozivaju na dodatna istraživanja Istraživači znaju da određene hemikalije unutar plastike ometaju naše hormone. Hemikalije poput BPA su kolokvijalno poznate kao hemikalije koje „ometaju hormone“, a proizvođači plastike neprestano razvijaju nove hemikalije. Pored specifičnih hemikalija koje se koriste za pravljenje plastike, mogu postojati i fizički problemi o kojima treba brinuti prilikom gutanja plastike.

U ovoj studiji, muškarci su imali tri puta veću količinu mikroplastike u testisima od pasa. Da li je li to bitno?

- Ne mislim da je količina mikroplastike toliko važna koliko vrste koje se nalaze i potencijalna šteta koju mogu da izazovu - rekao je Ramasami.

Da li je plastika koja lebdi u vašem krvotoku problematična zbog hemikalija u njoj, koje mogu uključivati poznate toksine kao što je PFAS, što uzrokuje probleme tako što se zaglavi na mestima na kojima ne bi trebalo da bude?

Odgovor na ova naučna pitanja je prilično komplikovan, kažu stručnjaci.

- Ono što sada vidimo je da unošenjem mikroplastike unosimo i hemikalije za koje znamo da su toksične, a mikroplastika sama po sebi može biti toksična“, rekao je Vudraf.

Zbog toga se on zalaže za programe regulacije plastike poput onih za zagađivače vazduha.

- Sada imamo pravu priliku da rešimo problem mikroplastike i plastike. Predviđa se da će se proizvodnja plastike utrostručiti do 2060. godine, ali ne moramo da idemo tamo – ne moramo da imamo više plastike.

Stručnjaci su se složili da je podgrevanje hrane u plastičnoj ambalaži u mikrotalasnoj pećnici jako loš izbor.

Stručnjaci se slažu u jednom - trebalo bi da prestanete da podgrevate hranu u plastičnim posudama u mikrotalasnoj.

- Piti iz plastike je jedna stvar, ali zagrevati je i jesti ili piti od nje, mislim da je to definitivno pogrešno - rekao je Ramasami.

Stručnjaci su se složili da je podgrevanje hrane u plastičnoj ambalaži u mikrotalasnoj pećnici jako loš izbor.
Stručnjaci su se složili da je podgrevanje hrane u plastičnoj ambalaži u mikrotalasnoj pećnici jako loš izbor.foto: Profimedia

Mikroplastika smanjuje plodnost

Razlog zašto su naučnici toliko izbezumljeni zbog plastike u mikrotalasnoj pećnici je taj što kada se plastika zagreje, hemikalije iz plastike mnogo lakše ispuštaju u hranu, a naše telo ih apsorbuje unošenjem hrane. Zagađivači životne sredine - uključujući mikroplastiku - jedan su od razloga za smanjenje plodnosti.

- Uvek postavljam pitanje da li su naši roditelji koristili toliko plastike koliko mi danas koristimo? Apsolutno ne! Zato pokušajte da stavite hranu na keramičku ili staklenu ploču ili u pravu činiju kad god možete. Pokušajte da što manje pijete iz plastičnih flaša, ostavite cipele ispred ulaznih vrata i obavezno operite ruke pre jela i na taj način pokušajte da smanjite izloženost mikroplastici - savetuje Vudraf.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Businessinsider.com/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track