Urinarna infekcija može da zahvati bilo koji deo ovog sistema, uključujući uretru (mokraćni kanal), bešiku, prostatu (kod muškaraca) ili bubrege. Najčešći uzročnik je bakterija ešerihija koli, koja normalno živi u debelom crevu.

Generalno, urinarne infekcije su češće kod žena nego kod muškaraca. One su čak 30 puta podložnije, jer je njihova uretra, kanal koji vodi od bešike do mesta gde urin izlazi iz tela, kraća nego kod muškaraca. Međutim, to ne znači da jači pol ne može da razvije ovu bolest, kaže dr Gopal Rati, urolog iz bolnice Manipal, Pune i otkriva da li se može preneti tokom seksualnog odnosa.

Šta uzrokuje urinarnu infekciju kod muškaraca?

Prema rečima dr Ratija, rizik od urinarne infekcije kod muškaraca raste s godinama, naročito posle 50. godine, a mogući uzroci uključuju:

  • Uvećanu prostatu
    Kamen u bubregu 
    Urođene anomalije urinarnog trakta

Takođe, doktor navodi da infekcije ponekad mogu da se pojave i kao posledica polno prenosivih bolesti, dodajući da se one u bešici, prostati ili uretri često nazivaju infekcijom donjeg urinarnog trakta. Najčešća je upala bešike, poznata i kao cistitis.

rak-besike-shutterstock-2177902621.jpg
Shutterstock Žene su čak 30 puta podložnije ovim infekcijama

Kada cistitis nije dobro ili dovoljno dugo lečen, može se proširiti i na gornji deo urinarnog trakta i zahvatiti mokraćne uretu (uretitis) i bubrege. U tom slučaju nastaje pijelonefritis, odnosno upala bubrega i mokraćnih kanala.

Da li mogu da se zaraze od žena?

Urinarna infekcija nije polno prenosiva bolest i ne mora nužno da se dobije seksualnim odnosom. Međutim, dr Rati kaže da je to moguće.

- Kod muškaraca je obično izazivaju bakterije koje su već prisutne u telu, ali seksualna aktivnost može takođe da unese bakterije u uretru, povećavajući rizik od infekcije - objašnjava dr Rati.

Prema njegovim rečima, važno je napomenuti da su one češće kod žena zbog anatomskih razlika.

Simptomi urinarne infekcije 

Evo nekih uobičajenih simptoma urinarne infekcije kod muškaraca:

  • Česta potreba za mokrenjem
    Bol, peckanje ili nelagodnost tokom mokrenja
    Bol u stomaku
    Nevoljno mokrenje tokom sna 
    Zamućen ili neprijatan miris urina
    Krv u urinu
    Groznica
    Mučnina
    Bol u donjem delu leđa

urin-uz-antr-stockphotourinesample656103616.jpg
Shutterstock Boja i miris urina je jedan od indikatora

Saveti za prevenciju

Kako bi se sprečila infekcija važno je održavati opšte zdravlje, ostati hidriran i pridržavati se mera higijene, savetuje dr Rati. On takođe naglašava važnost kontrole oboljenja poput kamena u bubregu ili uvećane prostate, kao i rutinskih pregleda i ranog otkrivanja simptoma.

Za muškarce i žene, održavanje higijene je ključno. To podrazumeva mere zaštite tokom seksualnog odnosa, izbegavanje iritansa u genitalnom predelu i pravilno brisanje nakon odlaska u toalet, od napred ka nazad. 

Takođe, prema njegovim rečima, važno je mokriti nakon odnosa kako bi se eliminisali mikroorganizmi poput bakterija.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs