ŠTA NIKAKO NE SMETE PREĆUTATI SVOM GINEKOLOGU? Za „neobičan miris tamo dole“ ili „seks bez zaštite" lekar mora da zna
Foto: Shutterstock

oprez

ŠTA NIKAKO NE SMETE PREĆUTATI SVOM GINEKOLOGU? Za „neobičan miris tamo dole“ ili „seks bez zaštite" lekar mora da zna

Zdravlje žena -

Naravno da nije lako reći „primećujem neobičan miris tamo dole“ ili „imala sam seks bez zaštite“, ali takve stvari vaš ginekolog mora znati, a evo i zašto...

Ukoliko na ginekološkom pregledu zbog neprijatnosti preskočite da svom lekaru saopštite neke važne informacije i promene koje ste uočili u svom zdravlju, on neće imati jasnu sliku o vašem problemu, pa vam samim tim neće dati odgovarajuču terapiju. Nažalost, takvo prećutkivanje može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Jednom godišnje kod ginekologa

Svaka žena treba jednom godišnje da obavi ginekološki pregled, da uradi PAPA-test i da se sa svojim ginekologom posavetuje o prevenciji i potrebi testiranja na polne bolesti, ali i o korišćenju kontracepcije kako bi očuvala svoje reproduktivno zdravlje.

O pet stvari koje ne smete prećutati svom ginekologu, govori prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstva.

prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstva
prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstvafoto: Privatna Arhiva

Ne skrivajte seks bez zaštite

Ova informacija ginekologu će biti veoma značajna posebno ukoliko je u pitanju novi partner.

- Bakterijske i virusne bolesti kao što su HPV, gonoreja, hlamdija i herpes genitalis, nisu retkost i ne dešavaju se samo drugim ljudima. Stoga, ovu informaciju obavezno morate podesili sa ginekologom kako mogao da uradi detaljnije analize i ukolikoje potrebno, propisaće odgovarajuču terapiju - kaže prim. dr Kostić.

Neobičan miris obavezno prijavite

Tokom mesečnog ciklusa manje promene mirisa su prirodne ali ukoliko primetite neugodan miris koji ostaje prisutan i nakon tuširanja, to može biti pokazatelj određenih promena u organizmu i zato je ovaj problem neophodno pomenuti ginekologu.

- Neugodan miris može biti pokazatelj PH disbalansa sluznice, ali i različitih infeckija, gljivičnih i virusnih oboljenja - ističe prim. dr Aleksandra Kostić.

Ako ste krvarili nakon seksa

- Ukoliko se ova situacija desila jednom, može biti rezultat strastvenijeg i energičnijeg odnosa nego inače, pa tu nema mesta za brigu. Međutim, ako se ova situacija ponavlja, može biti pokazatelj različitih problema od infekcija do suvoće sluznice pa obavezno na pregledu ovo pomenite ginekologu.

Ukoliko imate promene u ciklusu

Pomenite svom ginekologu ako primetite da vam je krvarenje tokom ciklusa značajno opalo ili se pojačalo.

- Ovu situaciju mogu uzrokovati hormonalne promene ali i infekcije i ciste. Pažnju treba obratiti i ako ciklusi postanu neredovni - kaže doktorka.

Ako planirate trudnoću

Mnoge žene na ovu temu pričaju sa svojim ginekologom tek ako im začeće nje uspelo iz prvog, drugog ili petog puta.

- Svakako ne treba čekati na nekoliko bezuspešnih pokušaja već lekaru treba pomenuti čim počnete da planirate trudnoću kako bi napravio sve potrebne preglede koji su važni kako bi potencijalna trudnoća protekla u najboljem redu. Ginekolog će vam na osnovu vašeg zdravstvenog stanja preporučiti kao da se hranite, koje vitamine i suplemente je potrebno da uzimate, kao i ostale neophodne informacije da bi trudnoća bila zdrava i protekla bez problema - zaključuje prim.dr Kostić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track