MOGUĆE POSLEDICE MAJČINSTVA U POZNIM GODINAMA: Rast dojki u trudnoći kod starijih majki povećava rizik od RAKA
Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

ALARMANTNO

MOGUĆE POSLEDICE MAJČINSTVA U POZNIM GODINAMA: Rast dojki u trudnoći kod starijih majki povećava rizik od RAKA

Zdravlje žena -

Istraživači su analizirali genetske mutacije unutar ćelija dojki kod 29 žena. Pronašli su veće 'klonske mrlje' mutiranih ćelija kod žena koje su nakon 35. godine prvi put postale majke.

Istraživači sa Imperial koledža u Londonu ispitivali su zdrave ćelije dojki 29 žena koje su rodile u različitim godinama i žena koje nisu imale decu, kako bi promatrali genetske mutacije i kako se ćelije dele.

Ovo je prvi put da je takva studija sprovedena, a ključno je što može objasniti zašto se čini da žene koje su dobile prvo dete kasnije u životu imaju veći dugoročni rizik od raka dojke u poređenju sa ženama koje su rodile ranije, piše portal miss7zdrava.24sata.

Rizik od razvoja raka dojke kod žene zavisi od trudnoće, ali odnos je složen. Nekoliko studija navodi da mlade majke koje su prvi put rodile (mlađe od 24 godine) imaju oko 20 do 35 % niži rizik od razvoja raka dojke dugoročno u poređenju sa ženama koje nemaju decu. Međutim, rizik od raka dojke progresivno raste za majke koje su roditel prvi put nakon 24. godine – s povećanjem rizika od pet posto svakih pet godina.

U trudnoći se grudi povećavaju jer se spremaju za proizvodnju mleka, povećava se i broj ćelija u dojkama uključujući i mutirane ćelije
U trudnoći se grudi povećavaju jer se spremaju za proizvodnju mleka, povećava se i broj ćelija u dojkama uključujući i mutirane ćelijefoto: Profimedia

Rađanje i dojenje smanjuje ukupan rizik od raka dojke

U trudnoći se grudi povećavaju jer se spremaju za proizvodnju mleka, povećava se i broj ćelija u dojkama uključujući i mutirane ćelije. Ovo otkriće moglo bi u budućnosti dovesti do razvoja testa koji bi pokazivao rizik od raka dojke. Ali još uvek se smatra da rađanje deteta i dojenje smanjuju ukupni rizik od raka dojke, što znači da će neke starije majke imati samo pet posto veći rizik od ovog raka nego žene njihovih godina bez dece.

Dr. Biancastella Cereser, koja je vodila studiju sa Imperial Koledža u Londonu, rekla je:

- Posljednjih decenija žene su počele rađati decu kasnije zbog društvenih promena i ličnih preferenci. Otkrili smo da ljudska dojka, kao i drugi organi, akumulira mutacije s godinama, ali takođe da trudnoća ima dodatni učinak što znači da starije majke mogu imati veće šanse za razvoj štetnih promena u ćelijama dojke u poređenju sa drugim ženama. - zaključila je dr Cereser.

Postoje i drugi važni činioci za rizik od raka dojke, uključujući porodučnu istoriju oboljenja i kasniju menopauzu. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications, a ovo otkriće moglo bi u budućnosti dovesti do razvoja testa koji bi pokazivao rizik od raka dojke.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track