DOKTOR UPOZORIO NA OPASNOST NOŠENJA VISOKIH POTPETICA: "Dame, izgledate sjajno, ali po koju cenu?"
Foto: Profimedia

oprez

DOKTOR UPOZORIO NA OPASNOST NOŠENJA VISOKIH POTPETICA: "Dame, izgledate sjajno, ali po koju cenu?"

Zdravlje žena -

Pored brojnih dobrih i loših trendova koje je doneo, film „Barbi” inspirisao je i TikTok izazov, pa su devojke iz celog sveta za tzv. "Barbie Foot Challenge" pokazuje njihova stopala u neprirodnom položaju.

Nedavno je estetski hirurg dr Reza Tirgari na TikToku objasnio koje su mane nošenja potpetica, posebno ako ih nosite svakodnevno i provodite mnogo sati u njima, prenosi Vječernji.

- Dame, istina je da izgledate sjajno u štiklama, ali po koju cenu? - 54-godišnji doktor i fitnes instruktor iz San Dijega, Kalifornija, rekao je u snimku.

- Pored takozvanih čukljeva ili koštanih deformacija koje se javljaju na zglobu palca, postoji i rizik od povreda skočnog zgloba i uganuća, koji se u štiklama stalno povećavaju - rekao je on.

Pored stopala stradaju leđa i kukovi

Međutim, stopala nisu jedina koja mogu da pate zbog cipela. Dr Tirgari kaže da visoke potpetice mogu da izazovu i bolove u leđima jer su, kada ste u njima, takozvani fleksori kuka (mišićni fleksori) napeti, što leđa stavlja u zaista neprirodan položaj položaj i može povećati bol u leđima.

Pomenuti fleksori kuka, dodaje doktor, stalno se zatežu kada nosite štikle, što takođe dovodi do hroničnih bolova u leđima, a postoje dokazi da nošenje visokih potpetica može da promeni i deo kolena, odnosno neke kosti u njima, zbog čega pete takođe izazivaju probleme sa kolenima.

@drreza_t The dangers of high heels ? . Watch until the end for some saftey/ preventative tips! #bunionlife #hammertoe #feetpain #highheels ♬ original sound - Dr. Reza T

Ako još uvek ne možete da zamislite da uopšte ne nosite štikle, dr Tirgari je podelila nekoliko preventivnih saveta kako ne biste morali previše da brinete o posledicama, od kojih je prvi da smanjite vreme nošenja. Savetuje da se ne nose ceo dan i da se biraju one sa što nižom potpeticom, dok veoma visoke treba da čuvate za posebne prilike.

- Međutim, moja preporuka je da nosite štikle što je moguće ređe kako biste izbegli mnoge od ovih rizika - rekao je on.

Može doći do istezanja ligamenata i drugih povreda koje se obično vide kao posledica nošenja visokih potpetica
Može doći do istezanja ligamenata i drugih povreda koje se obično vide kao posledica nošenja visokih potpeticafoto: Profimedia

Opasan TIkTok trend - "Barbi stopala"

A pored mnogih dobrih i loših trendova koje je doneo, film „Barbi” je inspirisao i TikTok izazov, pa devojke iz celog sveta za takozvani „Barbi Foot Challenge” pokazuju svoja stopala u neprirodnom položaju kao što je jedan na štiklama, sa rastegnutim 'Barbie lukom'.

- Iako Barbi luk čini da ženske noge izgledaju duže i tanje, položaj nije bez rizika. U redu je probati jednom ili dvaput, ali ako pokušate da zadržite tu poziciju duže vreme i tako hodate, postoje određeni rizici - rekla je pedijatar dr Jodi R. Schoenhaus za NI Post.

Naime, ona kaže da može doći do istezanja ligamenata i drugih povreda koje se obično vide kao posledica nošenja visokih potpetica, a visok zakrivljen položaj "barbi stopala" može da dovede i do problema sa mišićima i kičmom jer opterećuje donji deo leđa, a kod mladih devojaka koje još rastu mogu oštetiti i ploče rasta na kostima.

(kurir.rs/vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track