RIZIČNA HIRURŠKA PROCEDURA: Uklanjanje jajnika pre menopauze povećava rizik od artritisa i preloma kostiju
Foto: Shutterstock

oprez

RIZIČNA HIRURŠKA PROCEDURA: Uklanjanje jajnika pre menopauze povećava rizik od artritisa i preloma kostiju

Zdravlje žena -

Za žene koje nemaju povećan rizik od raka jajnika, procedura uklanjanja ovih organa često je nepotrebna i može štetiti kardiovaskularnom zdravlju, ali i zdravlju kostiju.

Nova studija je pokazala da hirurška procedura kojom se uklanjaju oba jajnika može dovesti do dugoročnih zdravstvenih komplikacija kod žena koje još nisu prošle kroz menopauzu, piše Everyday Health.

Hirurzi obično sprovode ovu proceduru, nazvanu premenopauzalna bilateralna ooforektomija (PBO), kao deo histerektomije. Takođe ga mogu preporučiti za smanjenje rizika od raka jajnika kod žena sa visokim rizikom. Ali sve veći broj stručnjaka upozorava da kod osoba koje nisu u visokom riziku od raka jajnika, uklanjanje jajnika pre menopauze može izazvati trajne zdravstvene probleme.

- Cilj novog istraživanja je da žene imaju veću moć nad svojim zdravljem i sposobnost da odvagaju prednosti i nedostatke uklanjanja jajnika - kaže glavni autor studije, dr Mišel Milke, profesor epidemiologije i prevenciju na medicinskoj školi Vake Forest u Vinston-Salemu, Severna Karolina.

Ona dodaje da će diskusija o riziku i koristi biti drugačija za žene koje se suočavaju sa većim izgledima za rak jajnika.

Uklanjanje jajnika žena pre menopauze štetno je za različita područja, uključujući i način rada srca i kostiju
Uklanjanje jajnika žena pre menopauze štetno je za različita područja, uključujući i način rada srca i kostijufoto: Profimedia

Istraživači upozoravaju na "štetne" efekte uklanjanja jajnika

U studiji, objavljenoj 13. septembra 2023. u časopisu Menopause, dr Mielke i njen tim upoređivali su medicinske kartone i kognitivne testove više od 500 žena koje žive u istom okrugu u Minesoti. Otprilike polovina je bila podvrgnuta PBO sa ili bez histerektomije; druga polovina nije.

Srednja starost žena koje su bile podvrgnute PBO je bila 67 godina. U proseku su imali proceduru najmanje 22 godine pre početka studije. Učesnice koji su još uvek imali jajnike imale su najmanje 55 godina.

Istraživači su otkrili da osobe kojima su oba jajnika uklonjena pre 46. godine imaju veću verovatnoću da imaju artritis, astmu, opstruktivnu apneju u snu i prelome kostiju. Oni koji su imali PBO između 46 i 49 godina imali su veću stopu artritisa i opstruktivne apneje u snu.

Istraživači nisu pronašli nikakve razlike u kognitivnim funkcijama između onih kojima su uklonjeni jajnici i onih koji nisu, niti između različitih godina uključenih u PBO grupu.

- Iako nisu svi zdravstveni problemi možda povezani sa PBO, znali smo generacijama da je uklanjanje jajnika žena pre menopauze neverovatno štetno za mnoga različita područja, uključujući i način rada srca i kostiju - kaže Elena Ratner, dr. profesor akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka i ko-šef odeljenja ginekološke onkologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl u Nju Hejvenu, Konektikat, koji nije bio uključen u novu studiju.

- Ali postoje određene populacije žena u kojima preuzimamo tu štetu kako bismo smanjili rizik od raka jajnika - dodaje ona.

Kod uklanjanja jajnika pre 45 godine veća je verovatnoća od kardiovaskularnih bolesti
Kod uklanjanja jajnika pre 45 godine veća je verovatnoća od kardiovaskularnih bolestifoto: Profimedia

Zašto uklanjanje jajnika utiče na srce i kosti?

Pored stvaranja i skladištenja jajašaca, jajnici proizvode vitalne hormone estrogen, progesteron, pa čak i male količine testosterona. Ovi hormoni ne samo da kontrolišu menstrualni ciklus i trudnoću, već imaju dalekosežne uloge u celom telu, posebno u vezi sa kardiovaskularnim sistemom i kostima.

Gubitak estrogena izaziva brz gubitak gustine kostiju, prema Američkom koledžu akušera i ginekologa (ACOG). Hormon ima i zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem, navodi ACOG.

Pad estrogena je jedan od razloga zašto je prirodna menopauza povezana sa većim stopama kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Hirurška menopauza - menopauza izazvana uklanjanjem jajnika, često pre nego što bi prirodna menopauza normalno počela - izgleda da ima još veći efekat.

Danska studija o više od 285.000 žena u Danskoj, objavljena u maju 2023. u časopisu Annals of Internal Medicine, otkrila je da žene kojima su uklonjeni jajnici pre 45. godine imaju veću verovatnoću da budu hospitalizovane zbog kardiovaskularnih bolesti nego žene koje su još uvek imale njihove jajnike i one kojima su ih uklonili kasnije u životu.

Za svakoga sa visokim rizikom od raka jajnika, odluka o tome da li da se jajnici uklone pre menopauze kao preventivna mera uključuje balansiranje između prednosti i nedostataka.

- Rak jajnika ostaje veoma smrtonosan jer se ženama obično dijagnostikuje u uznapredovalim stadijumima. Ne uspevamo da otkrijemo ove karcinome rano - i to nije zbog nedostatka pokušaja - kaže Mielke.

Mielke kaže da ohrabruje sve žene da urade genetsko testiranje kako bi se otkrile mutacije koje ih stavljaju u veći rizik od raka jajnika. Odatle mogu bolje da procene svoje opcije, zaključuje ona.

(kurir.rs/everydayhealth.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track